Cineastul roman Cristi Puiu, premiat cu Un Certain Regard in 2005, revine la Festivalul de Film de la Cannes cu "Aurora", o pelicula coplesitoare, care incearca sa "impiedice creireul sa doarma", scrie publicatia franceza La Depeche.

"Este un film care provoaca intrebari. Functia sa este de a impiedica creierul sa doarma, de a lupta impotriva inertiilor in gandire", a declarat Cristi Puiu despre filmul sau.

Dupa pelicula "Moartea domnului Lazarescu", pe care o descrie ca fiind povestea unui om care moare, victima a dezumanizarii in sistemul spitalicesc, noul sau lungmetraj, care va fi prezentat vineri in cadrul selectiei oficiale Un Certain Regard, reprezinta "povestea unui om care ucide", dar si o poveste de dragoste.

Viorel, un inginer in varsta de 40 de ani abia divortat, decide sa puna capat instabilitatii care ii guverneaza existenta, facand dreptate in viziunea sa, intervenind brutal in destinele altora. Regizorul refuza insa sa vada protagonistul principal al peliculei ca pe un criminal.

Coproductia romano-franceza invita spectatorul sa gandeasca ca un detectiv pentru a reconstitui puzzle-ul. Pentru a se documenta pentru pelicula Cristi Puiu a petrecut luni intregi intre comisari de politie si la morga, vorbind cu politisti, procuratori si criminali, experiente pe care le califica ca fiind halucinante, pentru a intelege ce se intampla in mintea unui om care ucide.

Jurnalistii francezi spun despre Puiu ca acesta este parte a noului val al cinematografiei romane din ce in ce mai aclamata la festivalurile internationale. Regizorul a facut un pas inainte cu "Aurora", pelicula pe care a scris-o, a regizat-o si in care a interpretat rolul principal.

"Trebuia sa fiu eu insumi Viorel, era singurul mod prin care puteam fi in perfect acord cu conceptul meu", explica regizorul.

Titlul peliculei este un omagiu adus filmului "L'Aurore" (1927) a realizatorului german F.W. Murnau, dar si o promisiune de lumina intr-o poveste sumbra. Desi subliniaza ca este important sa fie prezent la Cannes, realizatorul spune ca premiile risca sa submineze perceptia spectatorului, care are tendinta sa gandeasca ca peliculele care au luat premii sunt bune, iar celelalte nu.

Festivalul de Film de la Cannes se desfasoara anul acesta intre 12 si 23 mai.

Citeste si:
15+ prințese Disney „îmbrăcate” de o artistă în haine contemporane
N-au arătat niciodată mai...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.