Festivalul International de Film Transilvania va avea parte anul acesta de un juriu de exceptie, alcatuit din personalitati de seama ale cinematografiei romanesti si internationale.
Christine Dollhofer - fondatoarea si Directorul festivalului Crossing Europe de la Linz, Martin Blaney - jurnalist la publicatia Screen International, Monica Barladeanu - actrita si Geoffrey Gilmore - Directorul artistic al Festivalului Intl. de Film Tribeca sunt patru din cei cinci membrii ai Juriului TIFF 2010, confirmati pana in acest moment.

Monica Barladeanu, model, prezentatoare TV si actrita, este una dintre cele mai celebre femei din Romania. Cariera ei include atat aparitii in productii internationale, precum serialul american de succes Lost, sau comedia Buds for Life, dar si roluri in filme romanesti precum Moartea Domnului Lazarescu, in regia lui Cristi Puiu, recompensat cu nu mai putin de 30 de trofee, printre care si premiul sectiunii Un certain Regard al Festivalului de la Cannes din 2005. Recent, Monica Barladeanu a fost protagonista filmului Francesca, debutul regizoral al lui Bobby Paunescu, rol care i-a adus o nominalizare in cadrul Premiilor Gopo 2010, pentru Cea mai buna actrita intr-un rol principal.

Geoffrey Gilmore
este unul dintre cei mai activi promotori ai industriei de film independent din Statele Unite avand o contributie semnificativa si la dezvoltarea Festivalului de Film de la Sundance, al carui director a fost incepand din 1990 si pana in anul 2009 cind a devenit Chief Creative Officer al Tribeca Enterprises, fiind responsabil cu strategii creative de dezvoltare a brandului. Timp de 14 ani, Gilmore a fost director al UCLA Film & Television Archive, precum si lector la departamentul de Film si Televizune de la UCLA, sustinand cursuri despre productia de film independent in intreaga lume.

O alta personalitate care va face parte din juriul TIFF 2010 este Christine Dollhofer, un nume sonor din industria de film austriaca, cu un aport semnificativ la dezvoltarea cinematografiei europene. Intre 1997-2004, Dollhofer a fost Director artistic al Festivalului de Film Austriac- Diagonale, oferind publicului festivalier o serie de filme originale, impresionante si surprinzatoare, selectionate din intreaga Europa. In 2004, a pus bazele Festivalului de Film de la Linz - Crossing Europe Film Festival, devenit in scurt timp unul dintre cele mai importante evenimente
cinematografice din regiune.

Celor trei personalitati li se adauga si Martin Blaney, un renumit jurnalist de la publicatia Screen International. Martin Blaney este o figura nelipsita in cadrul festivalurilor de film din intreaga lume, in calitate de moderator de seminarii sau mese rotunde, un excelent si extrem de activ promotor al filmelor si cineastilor de valoare.

Juriul TIFF 2010 va desemna castigatorii celei de-a noua editii a festivalului in urma vizionarii celor 12 filme incluse in Competitia TIFF in acest an, filme atent selectionate de Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului. Selectia Competitiei TIFF 2010 va fi anuntata in data de 30 aprilie.

Pe langa Trofeul Transilvania in valoare de 10.000 de euro, Juriul TIFF va acorda Premiul de regie, Premiul pentru imagine si Premiul pentru cea mai buna interpretare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.