Concursul International de Canto "Hariclea Darclee", creat la Braila in 1995, sarbatoreste cu aceasta editie zece ani de existenta, prilej cu care se vor celebra si 145 de ani de la nasterea sopranei Hariclea Darclee (1860-1939). La editia din acest an este anuntata participarea a 165 de cantareti din 23 de tari, precum Albania, Argentina, Austria, Bulgaria, China, Franta, Germania, Spania, Italia, Romania, Rusia etc. Juriul va fi compus din personalitati de mare prestigiu precum: Mariana Nicolesco, presedinte de onoare, Nicolae Herlea, presedinte, Alexandru Farcas, directorul Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca, criticul francez Jacques Fournier, Clauspeter Koscielny, editorul prestigioasei reviste Orpheus din Berlin, prof. Daniel Kotlinski de la Conservatorul din Gdansk, foniatrul si cercetatorul in muzicologie dr. Stephan Poen din Israel, Eric Vigie, directorul Operei din Lausanne.

Incepand cu aceasta editie, etapa finala, deschisa publicului la 26 si 27 iulie, se va desfasura nu cu acompaniament de pian, ci cu Europa Symphony Orchestra, condusa de Marco Balderi, schimbare survenita in urma solicitarii Federatiei Mondiale a Concursurilor Internationale de Muzica de la Geneva. In 23 iulie, publicul este invitat sa asiste la un "Omagiu lui Darclee", urmat de un "Omagiu lui Enescu" - recital de lieduri. In 29 iulie va avea loc spectacolul "Il Barbiere di Siviglia" cu laureatii concursului Darclee.

Concertul extraordinar "Pe valurile Dunarii" din 30 iulie de pe Esplanada marelui fluviu si Gala laureatilor de duminica, 31 iulie, vor incheia editia 2005 a Festivalului si concursului Darclee. Printre premiile care vor fi decernate se afla Marele Premiu (15.000 USD), Premiul I (10.000 USD), Premiul al II-lea (7.000 USD), Premiul al III-lea (5.000 USD), Premiile Speciale ale Juriului, Premiile Fundatiei Darclee, Premiul pentru cel mai tanar interpret.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.