Piesa "Playing with fire", interpretata de Paula Seling si Ovidiu Cernauteanu, va reprezenta Romania la cea de-a 55-a editie a concursului Eurovision, in luna mai, la Oslo, dupa ce a castigat, sambata-seara, finala selectiei nationale a concursului.
Piesa "Playing with fire", compusa de Ovidiu Cernauteanu, a fost aleasa castigatoarea selectiei nationale a Eurovision in urma insumarii punctajelor obtinute dupa realizarea clasamentelor juriului si al televotului, in cadrul spectacolului care a avut loc la Circul Globus din Capitala, prezentat de Valentina Pelinel, Horia Brenciu si Geanina Corondan, potrivit NewsIn.

Melodia interpretata de Paula Seling si Ovidiu Cernauteanu a primit punctaj maxim din partea telespectatorilor, la televoting, cu peste 20.000 de voturi (aproape 10.000 de voturi diferenta fata de urmatoarea clasata). Piesa a primit de asemenea punctaj maxim din partea juriilor regionale de la Craiova, Cluj si Bucuresti.

Cantareata Paula Seling, in varsta de 31 de ani, este interpreta si compozitoare, cu trofee de la festivaluri precum Cerbul de Aur si Mamaia in palmares. Paula Seling, cunoscuta pentru melodii precum "Timpul", "Ploaie in luna lui Marte", a lansat 12 albume de-a lungul carierei sale.
Ovidiu Cernauteanu a participat, anul trecut, la selectia nationala pentru Eurovision in Norvegia, unde s-a stabilit din 1995. Primul sau alum, "Nanu Disco", a aparut in Groenlanda si a avut un mare succes in Danemarca.

Finala selectiei nationale s-a desfasurat intre 16 piese alese de juriul Eurovision, anul acesta nemaifiind organizate cele doua semifinale cu care publicul roman era obisnuit. Dealtfel, regulamentul selectiei nationale Eurovision a suferit, in 2010, mai multe modificari.

Editia 2010 este prima care se desfasoara in afara cladirii Televiziunii Romane, la care au fost puse in vanzare bilete pentru public. Telespectatorii, al caror vot a contat si anul acesta 50% din nota finala, au putut vota telefonic, gratuit, timp de peste doua ore - votul a fost deschis la 21.30, la intrarea primului concurent in scena, si s-a incheiat la o jumatate de ora de la recitalul ultimului concurent, la 23.55. Pana in 2009 telespectatorii puteau vota doar 15 minute.

Modalitatea de jurizare pentru selectia finala va fi - 50% televot, 50% jurii de specialitate. In faza selectiei nationale, pentru a se asigura o reprezentativitate nationala a actului de selectie, au existat cinci jurii de specialitate - unul la Bucuresti, alcatuit din specialisti in numar impar, minim 11, si patru jurii zonale - la Cluj, Iasi, Timisoara si Craiova, alcatuite fiecare din cate cinci membri. Ponderea punctajului juriului din Capitala in decizia finala a fost astfel de 25%, iar ponderea cumulata a celor patru jurii teritoriale va fi de 25% din rezultatul final.

Regulamentul selectiei nationale a concursului Eurovision a fost schimbat, juriul avand ca atributie sa poata recomanda compozitorilor schimbarea interpretilor, in acest sens fiind publicata o lista de 54 de nume recomandate

Trofeul care va fi oferit interpretului melodiei castigatoare a Selectiei Nationale Eurovision 2010 a fost conceput si realizat de artistul plastic Alexandru Ghildus. Anul acesta compozitorul piesei castigatoare este rasplatit cu o masina.


Piesele alese anul acesta pentru selectia nationala Eurovision au fost: "Come as one", interpret Hotel Fm (compozitor Gabriel Baruta); "It’s not too late", interpretata de Paula Seling si Kamara (Andrei Tudor); "Searching for perfect emotion", interpretata de Lulu&The Puppets (Vlad Cretu); "Running out of time", interpretata de trupa Pasager (Daniel Bourosu); "Playing with fire" interpretat de Paula Seling & Ovidiu Cernauteanu (Ovidiu Cernauteanu); "See you in Heaven Michael" interpretata de Lucia Dumitrescu (Mircea Romcescu); "Come along", melodie interpretata de Lora (ex-Wassabi) & Preda Mihai (Vlasceanu Bogdan, Turcu Paul); "Jack Pott" - Ravan Crivach (Marias Mona, Rogoz Tudor, Sandru AnaMaria); "Around around" -interpret si compozitor Catalin Josan; "Crazy" - Alexandra Ungureanu (Deac Alexandru); "Love is war" interpretata de Tina G (KEO); "I’m running" - Dalma Kovacs (Ilie Cornel); "Save Their Lives" - interpreti Luminita Anghel, Tony Tomas, Adrian Piper (Eduard Carcota); "Baby" interpretata de Alexa (Mihai Alexandru); "Lay me Down" - Zero; "Surrender", intepretata de Anda Adam & Connect-R (Matache Razvan si Zoltan Pop).

Cea de-a 55-a editie a Eurovision se va desfasura anul acesta intre 25 si 29 mai in Norvegia, tara care a castigat concursul in 2009, cu piesa „Fairytale" a lui Alexander Rybak. In 2009, Elena Gheorghe, care a reprezentat Romania la Eurovision cu melodia "The Balkan Girls" s-a clasat pe locul 19 din 25.

Franta, Germania, Spania si Marea Britanie sunt tarile calificate direct in finala din 29 mai alaturi de Norvegia. Celelalte 34 de tari vor participa mai intai in semifinale, care vor avea loc pe 25 si 27 mai. Romania va concura in cea de-a doua semifinala.

De-a lunul timpului, Romania a fpst reprezentata in finala internationala a Eurovision de interpreti si trupe precum Dan Bittman, Malina Olinescu, Taxi, Monica Anghel si Marcel Pavel, Nicola, Sanda Ladosi, Luminita Anghel si Sistem, Mihai Traistariu, Todomondo, Nico si Vlad Mirita si Elena Gheorghe. Cea mai buna performanta a Romaniei la Eurovision a fost locul al treilea, obtinut de Luminita Anghel & Sistem in anul 2005, cu piesa "Let me try".

Pe 6 iunie 1954, Montreaux a devenit locul primei transmisii a retelei EBU Eurovision, de la Festivalul "Narcissus". EBU, The European Broadcasting Union (Uniunea Europeana a Radiodifuzorilor), a fost infiintata in 12 februarie 1950 de catre 23 de tari. In anul 1955, EBU a venit cu ideea unui concurs european de muzica, transmis simultan in toate tarile participante, dar si in Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, India, Jordania, Corea de Sud, Noua Zeelanda si Statele Unite, chiar daca aceste tari nu au concurat. Prima editie Eurovision a fost organizata in Elvetia, la Lugano, in anul 1956.

Concursul Eurovision a fost rampa de lansare pentru nume importante ale muzicii pop, printre care legendara trupa suedeza Abba, castigatoare a concursului cu piesa "Waterloo", si irlandezul Johnny Logan, interpret al hit-ului "Hold me now".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.