In filme, ca in orice opera de arta, elementele de context, de decor sau din fundal au o semnificatie pentru intreg produsul artistic in cazul nostru, cinematografic.
Podurile marcheaza trecerea, de la o stare la alta, sau indecizia intre cele doua, sau depasirea unui obstacol – nu in ultimul rand frica de inaltimi! Yuppy ne prezinta un top al podurilor din filme.

“The Bridges of Madison County” (1995) a fost filmat chiar in judetul Madison din statul american Iowa, iar podurile le-au servit lui Meryl Streep si lui Clint Eastwood drept decor pentru o poveste de iubire furtunoasa plasata in anii ’60. Este timpul revolutiei sexuale, a drepturilor civile si a hipiotilor militanti pentru pace, iar Francesca, desi casatorita, nu se poate impotrivi iubirii pe care o simte pentru fotograful Robert. Motivul care-l aduce pe Robert prin acele parti, si care prilejuieste momente de vis intre cei doi indragostiti, este colectia de poduri acoperite cu care se mandreste tinutul. Podul Roseman in special iti ramane intiparit in minte – locul primilor fiori ai dragostei, si unde Robert si Francesca au ales sa-si petreaca eternitatea impreuna.

“It’s a Wonderful Life” (1947), filmul nelipsit din videotecile americanilor si din playlist-ul obligatoriu de Craciun, prezinta doua monezi ale vietii protagonistului George. Iar momentul decisiv, care il forteaza sa confrunte o lume fara el si toate faptele sale bune de-a lungul existentei lui, are loc pe un pod. Aici George vine cu gandul sa se sinucida, din cauza problemelor care il apasa si uitand, cum ni se intampla tuturor sa uitam, sa priveasca perspectiva de ansamblu. Ingerul lui pazitor, inger de rang secund pe nume Clarence, intra in scena pentru a-l convinge de valoarea vietii lui, de aportul lui in vietile celor din jur si de adevarul zicalei “Speranta moare ultima”.

“Vertigo” (1958), una dintre capodoperele asa-zisului “Maestru al suspansului” Alfred Hitchcock, are o scena cheie, memorabila, care marcheaza in acelasi timp tragicul record cu care se “mandreste” Podul Golden Gate din San Francisco – cei mai multi oameni care aleg sa-si puna capat vietii sarind de pe un pod, o fac de pe Golden Gate. Detectivul Scottie investigheaza, de la distanta, comportamentul ciudat al unei femei, pana ce aceasta se arunca de pe pod in Golful San Francisco. Atunci el se vede nevoit sa isi abandoneze rolul de observator, pentru a o salva de la inec – insa aceasta decizie constitie doar primul pas spre implicarea lui in viata, si eventuala moarte, a misterioasei Madeleine.

Citeste articolul integral pe Yuppy.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.