In noaptea de vineri spre sambata, din Statele Unite in Malaezia, din Marea Britanie in Iordania sau din Dubai in Romania, a fost mare sarbatoare, cu magi, vrajitori si zeci de mii de copii "obligati" sa faca, probabil, prima noapte alba din viata lor. In toate aceste colturi ale lumii, micutii s-au intalnit cu noul volum de aventuri ale magicianului Harry Potter, un volum cu circa 100 de pagini "mai subtire" decat cel lansat acum doi ani de J.K. Rowling, dar mult mai "adanc", potrivit jurnalistilor americani.

Chiar daca nu s-au anuntat inca primele cifre oficiale, se pare ca lansarea volumului "Harry Potter and The Half Blood Prince" a fost cel mai mare eveniment publicistic din istorie. Or, la o asa lansare, fanii romani nu puteau sa lipseasca de la intalnirea cu Harry Potter.

Locatiile din tara in care s-au organizat petrecerile dedicate lui Harry Potter au fost Bucuresti si Iasi, organizatorii - Nautilus (membru asociat al Booksellers Association of United Kingdom and Ireland) si Librariile Carturesti - raportand o asistenta de circa 1.400 de persoane. Potrivit doamnei Doina Hanu, directorul Nautilus, tirajul de peste 500 de exemplare al volumului sase din seria Harry Potter s-a epuizat inca din prima zi. Or, daca tinem cont de faptul ca acest volum s-a vandut la Bucuresti si Iasi fara a fi tradus in limba romana, se poate spune ca cele doua petreceri de lansare au fost un adevarat succes. Pentru fanii romani, editia tradusa in limba romana a "Harry Potter and The Half Blood Prince" este asteptata undeva in luna decembrie.

Parinti deghizati pe Diagon Alley-ul din centrul Capitalei

Daca micutii din Iasi s-au plimbat cu un tramvai-fantoma, bucurestenii si-au dat intalnire pe strada Arthur Verona, transformata in celebra Diagon Alley.

"A fost o petrecere la care au asistat peste 1.000 de persoane, si aici nu ma refer doar la copii. Am vazut familii intregi deghizate in vrajitori sau barbati cu baghete magice in maini. A fost extraordinar, spectacolul fiind captivant pentru toata lumea. Lansarea s-a desfasurat decent din toate punctele de vedere, neexistand nici o problema. Dupa punerea in vanzare a cartii, parintii s-au asezat la coada, in timp ce micutii urmareau cu atentie show-ul profesorului Charlie Weasley, despre studiul dragonilor", ne-a declarat doamna Hanu, dupa eveniment.

Pentru a se evita cozile sau aglomerarile, organizatorii au acceptat sa vanda carti, urmand ca cei care le-au achizitionat sa le ridice ulterior, pe baza chitantei doveditoare. Acum, dupa epuizarea primului tiraj, cei de la Nautilus asteapta cel de-al doilea transport al cartii lui J.K. Rowling, ce va sosi in maximum doua saptamani.

Doua milioane de carti vandute in Marea Britanie

Potter-mania a cuprins intreaga lume, cele 100 de librarii de pe teritoriul Marii Britanii care au organizat petreceri de lansare inregistrand circa 300.000 de vizitatori. Lantul WH Smith a raportat vanzari-record de 13 carti pe secunda, editorii britanici estimand, pentru primele 24 de ore, vanzari de doua milioane de carti. Astfel, daca aceste cifre vor fi confirmate, "Harry Potter and The Half Blood Prince" va depasi fara probleme fenomenul publicistic din ultimele 12 luni - "Codul lui Da Vinci" de Dan Brown (3,2 milioane de unitati). Primele cifre oficiale vor fi date publicitatii in cursul zilei de azi. Chiar daca nu va fi un record absolut, desi este greu de crezut acest lucru, noul volum al seriei Harry Potter a starnit interesul mondial, autoarea J.K. Rowling primind laude chiar si de la politicienii britanici. Intr-un interviu acordat postului ITV, cancelarul Gordon Brown a spus: "J.R. Rowling a facut mai multe lucruri pentru literatura mondiala decat oricare alt autor".

Noul volum nu a scapat nici de ochiul criticilor. Astfel, editorii de la "New York Times" l-au comparat cu "The Lord of The Rings", in timp ce "Los Angeles Times" l-a considerat mai aproape de "Charlotte´s Web". Pana acum au fost lansate doar 71 de carti cu autograful autoarei, fiecare fiind estimata la 100.000 de lire sterline...