14 Februarie nu este cu nimic mai speciala decat orice alta zi din calendar, dragostea nu pluteste in aer, iar cantitatile de serotonina din sange nu depasesc subit valorile normale. Astfel, tot ce va trebuie pentru a trece cu bine peste promotiile consumeriste si cadourile de prin vitrine este un maraton de filme "anti-sirop
  • Closer - Un comentariu acid, dar perfect credibil, la adresa relatiilor interumane, o drama care te convinge in cele din urma, dupa suisuri si coborasuri, si mai ales tradari gratuite, ca iubirea nu dureaza pentru ca firea umana nu se preteaza la durabilitate. Nu vrem sa ne multumim, nu facem compromisuri intr-o lume de 6 miliarde de potentiale suflete pereche - ci cautam, mereu altceva, mereu ceva intangibil, si, de fapt, ceva pe 3 sferturi ireal, o preafrumoasa prada existenta doar in mintea "vanatorului".
  • 500 Days of Summer - Micul film creator de valuri mari anul trecut, o descriere sincera a unei situatii atat de naturale in viata de zi cu zi, incat te pomenesti intrebandu-te cum se face ca aceste 500 de zile par atat de proaspete si totodata stinghere pe marele ecran?. El se indragosteste de ea, si filmul ne prezinta puzzle-ul de la proverbialul "coup-de-foudre" pana la mai rar intalnitul happy end. Si, cum amandoi ne sunt simpatici, singura concluzie la care putem ajunge este ca nu a fost sa fie. Atata suferinta pe fond de... ce? Alchimie ne-reciprocata?
  • Leaving Las Vegas - Cand ne indragostim, nu tinem cont de urmari, nu luam in calcul nimic, pentru ca logica nu-si poate vari coada intr-un labirint construit cu tot dinadinsul fara sens. Planul lui este sa se sinucida prin ingestarea unor cantitati letale de alcool; ea, o prostituata cu un oarecare complex mesianic, nu are alt plan decat sa-si foloseasca "talentul" de a le face clientilor pe plac. Legatura pe care ce doi o construiesc, sau, mai bine zis, o lasa ca pe o buruiana sa se dezvolte, nu aduce niciunuia vreun bine. Dimpotriva.
  • Revolutionary Road si Who's Afraid of Virginia Wolf? - Casniciile disfunctionale deja nu mai alarmeaza o lume obisnuita cu o rata a divortului mereu in crestere. In "Revolutionary Road", ca in realitatea pe care incercam s-o evitam prin filme, cuplul protagonist se destrama treptat, din nimicuri amalgamate cu rateuri, toate puse la inima pe nesimtite si alimentate de frustari, neimpliniri, realizari fulgeratoare si dureroase, care nu mai pot fi indulcite sau peticite nici macar de forma.
  • The War of the Roses - O comedie cat se poate de neagra, la inima; daca razboiul din casnicia sotilor Rose nu suna veridic, este vina scenariului - scris de asa natura incat sa nuanteze impunsaturile si rautatile cu un simt contagios al umorului. Acumularea de vitriol si amaraciune pana la derapajul absolut, pana la cruzime pe fata, este expresia - in cheie fortat hazlie, ca sa "alunece" mai usor la box-office - inumanitatii omului fata de seamanul sau. Si mesajul este cu atat mai feroce cu cat, la linia de start, iubirea dintre cei doi parea din categoria acelor mari si trainice povesti de amor pe care nimeni si nimic nu ar putea sa le atinga - sa le pulverizeze de-a dreptul? Nici pomeneala!...

Restul topului aici


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.