Programul celei de-a 13-a editii a Festivalului Sighisoara Medievala, ce se va desfasura in perioada 29 - 31 iulie, are in agenda un numar de 23 de trupe de teatru si 12 folkisti, precum si cateva spectacole pirotehnice, se arata intr-un comunicat remis Mediafax. Festivalul medieval se va desfasura in opt locatii, programul fiind impartit in mai multe sectiuni: teatru, dans medieval, comunicari stiintifice, expozitii de fotografii si costume medievale, poezii medievale si concerte de muzica folk.

Deschiderea oficiala a festivalului se va desfasura in Sala festiva a Primariei Sighisoara, pe 29 iulie, in prezenta oficialitatilor si a invitatilor din strainatate, printre care ambasadorul ONU la Bucuresti, Soknan Han Jung si primarul localiatii Baden din Elvetia (oras infratit cu Sighisoara). Tot in prima zi a festivalului, odata cu lasarea serii, va avea loc un spectacol pirotehnic, cand va fi aprins un rug, iar cavalerii medievali vor lua cu asalt Cetatea. Printre trupele de teatru care vor sosi la Sighisoara se numara unele din Sibiu, Targu Mures, Satu Mare, Ploiesti, Arad.

Din Bucuresti vor fi prezente trupe din cadrul Centrului Cultural "Petre Tutea", cu un atelier de confectionat si manuire papusi, si actorii ambulanti de la Studio 24. Concertele de muzica folk vor fi sustinute de nume precum Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Marius Batu & Mihai Nenita, Vasile Seicaru, Mircea Vintila, Ducu Bertzi, Florian Pittis etc. Invitata speciala a festivalului este formatia elvetiana Tonic Strings, care va sustine cate un concert in fiecare seara a festivalului, pe scena mare din Piata Cetatii. Inchiderea festivalului, pe 31 iulie, va fi rezervata unui foc de artificii, care va incepe la ora 00.00.

Atunci, pentru cateva minute, va fi oprit curentul electric in intreaga Cetate, potrivit organizatorilor. Acestia au dorit sa reaminteasca faptul ca festivalul medieval de la Sighisoara este unic, atat din punct de vedere al locatiilor, cat si ca structura organizatorica. De aceea, jocurile de noroc, comercializarea obiectelor de talcioc, dar si bauturile alcoolice vor fi interzise pe toata durata festivalului, in urma adoptarii de catre Consiliul Local al municipiului a Regulamentului de desfasurare a activitatilor comerciale pe timpul festivalului.

Doar comercializarea bauturilor racoritoare si a obiectelor de artizanat specifice epocii medievale (ceramica, pielarie, obiecte de imbracaminte, podoabe, picturi, obiecte decorative din lemn, fier forjat) va fi permisa in Cetate. Politia municipiului, Jandarmeria Mures, un detasament al gardienilor publici si pompierii din Sighisoara vor asigura masurile de paza si ordine necesare bunei desfasurari a evenimentului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.