SF-ul "Avatar", care a doborat recordurile de incasari din istorie, si drama "The Hurt Locker" sunt filmele favorite sa obtina cele mai multe nominalizari la Oscarurile pe 2010, potrivit criticilor citati de presa internationala.

Cu un buget record de 500 de milioane de dolari, incluzand si costurile de promovare, "Avatar" este creditat de pe acum cu cele mai mari sanse la Oscarul pentru cel mai bun film al anului, ceea ce presupune, firesc, nominalizarea peliculei la aceasta categorie, dar si la altele precum Efecte speciale, Regie sau Sunet, relateaza NewsIn.

Realizata cu doar 11 milioane de dolari, drama de razboi "The Hurt Locker", a carei actiune este plasata in Irak, a adunat, pana in prezent, doar 16 milioane din vanzarea de bilete, unul dintre motive fiind distributia fara nume de top, din care atrag atentia doar Guy Pearce si David Morse.

Calitativ, insa, filmul regizat de Kathryn Bigelow este unul pe placul criticii, dovada fiind si premiul Directors Guild of America primit, sambata, de aceasta. "Succesul inregistrat de <Avatar> si aprecierile pentru <The Hurt Locker> sunt indicatori ce merg in directii diferite, astfel ca este prematur sa spunem cine va castiga Oscarul pentru cel mai bun film. Altfel, chiar daca, de anul acesta, vor fi nominalizate 10 filme la aceasta categorie, se anunta o cursa in patru, <Inglourious Basterds> si <Up In The Air> fiind celelalte doua pelicule cu sanse sa castige, mult mai mici insa decat celelalte", a declarat, pentru Los Angeles Times, criticul Tom O'Neil.

Interesant de mentionat ca Bigelow este fosta sotie a celui care a regizat "Avatar" (James Cameron), o situatie inedita la gala Oscar, care, anul acesta, ar putea fi un "partaj" intre cei despartiti in acte, dar "casatoriti" pentru totdeauna cu filmul.

La categoria Cel mai bun actor in rol principal, pronosticurile criticilor indica nominalizari pentru Jeff Bridges (datorita rolului din "Crazy Heart"), George Clooney ("Up In the Air"), Morgan Freeman ("Invictus") si Colin Firth ("A Single Man").

Bridges, fara niciun Oscar in cariera, in ciuda unor prestatii memorabile, este credidat cu cele mai mari sanse sa plece acasa cu prestigioasa distinctie, majoritatea cinefililor elogiind rolul cantaretului de country pe care il face in "Crazy Heart".

Din randul actritelor, sigura pare sa fie doar nominalizarea Sandrei Bullock, pentru rolul din drama "The Blind Side", care i-ar putea aduce, si ei, primul Oscar din cariera.

La categoria Cel mai bun film strain, cele cinci pelicule nominalizate vor fi alese de pe o lista cu noua productii, facuta publica in 21 ianuarie de surse avizate de la Hollywood. Lista cu pricina, pe care nu se afla si filmul romaneasc "Politist, adjectiv", include, printre altele, "The White Ribbon", al regizorului austriac Michael Haneke, care a castigat Marele Premiu la Cannes in 2009, si "Un Prophete", regizat de Jacques Audiard, ambele urmand sa ajunga, aproape sigur, pe lista celor cinci care vor fi nominalizate la aceasta categorie.

Nominalizarile vor fi anuntate de Academia Americana de Film marti, la ora 15.30, ora Romaniei, iar premiile vor fi decernate in cadrul galei programate in 7 martie, la Los Angeles.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.