Cineastul Eric Rohmer, una dintre marile legende ale Frantei, a incetat din viata la Paris, in dimineata zilei de luni, la varsta de 89 de ani, dupa opt saptamani de spitalizare, relateaza presa franceza.

Vesnic indragostit, un estet al sentimentului cum era descris, Eric Rohmer a realizat ultimul sau film, "Les amours d'Astrée et de Céladon", in 2007. Adeseori supranumit Marivaux sau Musset al cinematografiei franceze, cineastul a semnat 24 de lungmetraje in 50 de ani, transmite NewsIn.

"Este o tentatie pentru cineasti, chiar si pentru cei neinteresati de istorie, sa faca filme istorice", spunea Eric Rohmer intr-un interviu acordat in februarie 2001. Aceastei "tentatii", Rohmer i-a cedat, intr-o opera in care fictiunea istorcia ocupa un rol important. A parcurs, rand pe rand, epoca romantismului ("La Marquise d'O…", 1976), a Evului Mediu ("Perceval le Gallois", 1978), cea a Revolutiei franceze("L'Anglaise et le Duc", 2001), perioada marii crize ("Triple agent", 2004). Pasionat de istorie, despre care spunea, glumind, ca ar putea sa o predea, a transpus pe marele ecran "Journal de ma vie durant la Révolution française", de Grace Elliott.

Nascut Jean-Marie Maurice Schérer pe 4 aprilie 1920, la Tulle, Eric Rohmer a cochetat mai intai cu fictiunea literara, publicand, sub pseudonimul Gilbert Cordier, romanul "Elisabeth", in 1946. Din anii 50 se livreaza cinematografiei, fiind unul dintre initiatorii Primului Val.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.