Comediile romantice au inregistrat cel mai mare succes dintre filmele al caror scenariu se intersecteaza cu noaptea Anului Nou, printre protagonistii lor numarandu-se vedete ca Cary Grant, Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Peter Falk, Lino Ventura si Hugh Grant, potrivit NewsIn.
Seria filmelor de top in care Anul Nou este decisiv pentru personaje a fost deschisa in 1938, de comedia romantica "Holiday", regizata de George Cukor, unul dintre cei mai importanti cineasti americani ai tuturor timpurilor. Protagonistul peliculei este Cary Grant, barbatul fatal de la Hollywood in acea perioada, in rolul unui celibatar care trebuie sa se decida, chiar in noaptea Revelionului, cu cine se va insura. In rolul uneia dintre "optiunile" feminine joaca o alta legenda a marelui ecran, Katharine Hepburn.

Peste 22 de ani, "Holiday" a fost intrecuta la capitolul popularitate de productia "The Apartment", cu Shirley MacLaine si Jack Lemmon. Filmul a fost realizat de un alt nume sonor al scolii de regie din SUA, Billy Wilder, care, cu doar un an inainte, facuse furori cu o alta comedie - "Some Like It Hot" ("Unora le place jazz-ul"), cu acelasi Lemmon pe afis, alaturi de Tony Curtis si Marilyn Monroe. In "The Apartment", Lemmon joaca rolul unui functionar marunt, santajat constant de sefii care, in schimbul promisiunii ca il vor promova, ii cer cheia de la locuinta, pentru a dispune de un dormitor al aventurilor extraconjugale. Epilogul peliculei se consuma chiar in noaptea de Anul Nou, dupa o poveste amuzanta si fermecatoare chiar si la 50 de ani de la premiera.

In 1973, cinematografia europeana le-a dat americanilor o replica pe masura - "La bonne année", pelicula regizata de francezul Claude Lelouch, care a fost si co-scenarist. Cu Lino Ventura, Françoise Fabian si cantareata Mireille Mathieu printre protagonisti, filmul prezinta povestea unui infractor eliberat chiar in noaptea de Anul Nou, care planuieste sa se reapuce de "munca" jefuind un magazin de bijuterii.

Distins cu patru premii la festivaluri internationale, "La bonne année" a avut un succes atat de mare incat i-a obligat pe americani sa realizeze un remake - "Happy New Year", regizat de John G. Avildsen, cu Peter Falk si Charles Durning in rolurile principale. Pelicula, in care apare, intr-un rol secundar, si Lelouch, a fost nominalizata la Oscar in 1988.

Anul 1999 a fost unul bogat in filme al caror scenariu are legatura cu noaptea dintre ani. Unul dintre acestea, "End of Days", a avut ca pretext asa-zisa ipoteza a sfarsitului lumii la 1 ianuarie 2000. Filmul a fost regizat de Peter Hyams, care i-a distribuit pe Arnold Schwarzenegger, in rolul justitiarului care lupta cu partizanii apocalipsei, si pe Gabriel Byrne, in postura unui Diavol mai convingator ca niciodata. Filmul, singurul in care personajul jucat de Schwarzenegger moare, a avut un buget impresionant, 83 de milioane de dolari, si a realizat incasari de peste 210 milioane. In acelasi an, a fost lansata o noua comedie romantica de succes, "200 Cigarettes", cu fratii Ben si Casey Affleck intr-o poveste despre mai multe personaje aflate in drumul spre aceeasi petrecere de Revelion.

Anul 2002 a adus si o ecranizare - filmul "About a Boy", inspirat de un bestseller scris de Nick Hornby. Pelicula, regizata de fratii Chris si Paul Weitz, il are ca protagonist pe britanicul Hugh Grant, in rolul unui barbat imatur care primeste o lectie de viata de la un pusti de 12 ani, interpretat fara cusur de Nicholas Hoult. Filmul a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat si a castigat nu mai putin de opt premii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.