Dupa doi ani de tacere, trupa Vama Veche va lansa un nou album. Pina la iesirea oficiala pe piata a produsului, Tudor Chirila&Co. vor colinda litoralul cu o serie de concerte in turneul „Vino sa visam sub apa“.

Trupa Vama Veche si-a schimbat imaginea si stilul, insa nu si naravul. Tudor Chirila i-a invitat pe ziaristi la o conferinta de presa stropita cu bere, prezentind noutatile din cadrul formatiei. Este vorba, in primul rind, de un nou album, cu un sound proaspat si un nou clapar, Raul Kousak, principalul "vinovat" de aceasta schimbare. Si versurile au fost "actualizate", mesajul fiind usor diferit de cel obisnuit. "Eu ti-am upgradat sarutul" este doar un mic exemplu...

"Sintem niste lenesi!"

Cind auzi numele trupei, te gindesti inevitabil la nisip, plaja, mare si soare. Cind ii vezi pe componenti, te mai duci cu gindul la bere, eventual la un hamac si un pai in gura. Pentru ca tocmai lenea a fost principalul inamic al trupei Vama Veche in calea realizarii unui nou album. "Sintem niste lenesi. Zvonurile ca trupa s-ar fi destramat sint in general bune, pentru ca fanii se inghesuie sa cumpere albumele la fel cum se reped sa cumpere tablourile unui pictor care tocmai a murit...", spune liderul trupei, actorul Tudor Chirila.

Insa lasind gluma la o parte, "vamaiotii" s-au pus pe treaba si au realizat un nou album, material care va fi lansat in aceasta toamna. "Nu stim exact cind vom scoate albumul, insa totul se va petrece in septembrie-octombrie". Pina atunci, Chirila si ai lui iau cu asalt litoralul, pentru o serie de concerte in aer liber.

"Sa visam sub apa"

Turneul "Vino sa visam sub apa" a inceput neoficial cu un show inedit, sustinut luna trecuta la Sala Palatului. Au fost atunci invitati pe scena Raul Kousack (clape), Mihai Nenita (vioara) si Silviu Albei (trompeta), iar prezenta lui Alexandru Arsinel a fost o surpriza in stilul caracteristic Vama Veche. Si pentru ca trupa se numeste Vama Veche, urmatoarele spectacole din cadrul turneului vor avea loc pe litoral.

Intre 15 iulie si 5 august, in sase teatre de vara se vor desfasura zece spectacole live de cite doua ore, la care publicul va fi invitat sa plateasca bilete, chiar daca turneul este sponsorizat de un producator de bere. Preturile variaza intre 150.000 si 200.000 de lei vechi. Deschiderea se va face la Mangalia, urmind apoi Mamaia (16 si 31 iulie), Eforie Nord (18 iulie), 21 si 30 iulie la Costinesti, 23 iulie si 5 august la Constanta (Gradina Soveja) si 24 iulie si 3 august la Neptun.

Vara in spiritul Vama Veche

Dupa "Nu am chef azi" (1997), "Vama Veche" (1999), "Nu ne mai trageti pe dreapta" (2000) si "Am sa ma-ntorc barbat" (2002), urmatorul material discografic al trupei Vama Veche se anunta foarte proaspat, cu un sound nou. Tocmai de aceea, albumul se va intitula "Vama 9". Pentru promovarea acestuia, trupa a apelat la un artificiu inedit, lucrind un videoclip dupa ideea "happening video" sau reality-show pe plaja.

Intr-o zi destul de mohorita, fanii trupei au fost invitati sa filmeze pe plaja un spectacol mai mult improvizat, materialul rezultat fiind ulterior montat sub forma de clip, fara scenariu, fara regizori sau echipe profesioniste de filmare. Povestea a mers si mai departe, iar trupa a ajuns acum la o maturitate la care isi permite turnee si spectacole organizate profesionist. Chirila si ai lui vor participa si la Festivalul Stufstock de la Vama Veche (19-20 august), unde vor sustine un recital pe plaja, pe nisipul care "intra in ureche".

Mesajul trupei a fost sintetizat in citeva rinduri si ar putea fi inghesuit cu usurinta intr-o sticla aruncata in valuri: "Lasa acasa costumul, camasa si cravata, prejudecatile si grijile… Ia cu tine doi blugi si un tricou, daca se poate unul nou, dar nu e neaparata nevoie, merge si unul de anul trecut, si traieste-ti vara in spiritul Vama Veche".

Povestea Vama Veche

Povestea trupei Vama Veche a mers mai departe, incepind, de fapt, din 1996, anul infiintarii acesteia. Primul concert a avut loc in "Laptaria lui Enache", pe 28 noiembrie. O melodie care avea sa devina hitul anului 1997 a fost cea care a "lansat" de fapt trupa si care a devenit un fel de motto al componentilor acesteia: "Nu am chef azi". La 1 martie 1997, dintr-o "joaca" muzicala, treaba devine serioasa si trupa deschide, in fata a mii de oameni, concertul Page&Plant (Led Zeppelin) de la Bucuresti.

A fost o experienta care i-a marcat pe toti, propulsind in acelasi timp Vama Veche in topurile celor mai bine vindute trupe din Romania. Pe fondul acestui succes, formatia s-a implicat in activitatea teatrala romaneasca, fiind solicitata sa compuna si sa interpreteze live muzica spectacolului "Regele si cadavrul" de la Teatrul National din Bucuresti. Un alt spectacol unde muzica lui Chirila si a lui Gelu Ionescu si-a facut simtita prezenta a fost "Chirita of Birzoieni", jucat la Teatrul de Comedie cu casa inchisa. "Am sa ma-ntorc barbat" a fost un musical care a umplut in citeva rinduri Sala Mare a Teatrului National.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.