Regulamentul selectiei nationale a concursului Eurovision a fost schimbat, juriul urmand sa poata recomanda compozitorilor, din 2010, schimbarea interpretilor, in acest sens fiind deja publicata o lista de 54 de nume recomandate, anunta organizatorul selectiei, TVR.

Pe aceasta lista, disponibila pe site-ul televiziunii publice, se regasesc artisti autohtoni, precum Adrian Enache, Adrian Daminescu, Aurelian Temisan, Daniel Iordachioaie, Directia 5, Horia Brenciu, Laurentiu Cazan, Loredana Groza, Luminita Anghel, Mihai Traistariu, Monica Anghel, Narcisa Suciu, Nico, Nicola, Paula Seling, dar si interpreti mai tineri printre care Delia Matache, Keo, Alexandra Ungureanu, Andra, Andreea Banica, Marker, Pepe, Smiley si Zero.

Compozitorii romani isi vor putea inscrie piesele pentru selectia nationala Eurovision 2010, incepand de joi, pana pe 14 ianuarie, potrivit reprezentantilor TVR.

Pe 21 ianuarie, vor fi deschise aplicatiile trimise prin posta, urmand ca preselectia sa aiba loc intre 25 si 27 ianuarie. Juriul, format din 15 specialisti, va selecta din piesele inscrise in concurs minimum 12 piese si maximum 15, relateaza NewsIn.

Compozitorii vor avea la dispozitie perioada 28 ianuarie-5 februarie pentru a schimba interpretii, daca va fi cazul, in urma recomandarii juriului.
Piesele preselectate vor fi promovate intre 20 februarie si 5 martie pe toate canalele TVR si pe alte canale media. Selectia nationala va avea loc pe 6 martie 2010.

Modalitatea de jurizare pentru selectia finala va fi - 50% televot, 50% jurii de specialitate. In faza selectiei nationale, pentru a se asigura o reprezentativitate nationala a actului de selectie, vor exista cinci jurii de specialitate - unul la Bucuresti, alcatuit din specialisti in numar impar, minim 11, si patru jurii zonale - la Cluj, Iasi, Timisoara si Craiova, alcatuite fiecare din cate cinci membri. Ponderea punctajului juriului din Capitala in decizia finala va i astfel de 25%, iar ponderea cumulata a celor patru jurii teritoriale va fi de 25% din rezultatul final.

Autorii si concurentii vor trebui sa respecte o serie de conditii impuse de European Broadcast Union - concursul se desfasoara pe negativ care sa nu contina baking-vocals si efecte computerizate, toata partea vocala va fi live, iar piesa va putea fi interpretata de maximum sase persoane, in varsta de cel putin 16 ani.

Compozitorul care va casiga selectia nationala va fi premiat, anul acesta, cu un autoturism.

Finala europeana a concursului Eurovision va avea loc pe 29 mai 2010, la Oslo, Norvegia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.