Cineastul de origine poloneza Roman Polanski, detinut de sambata in Elvetia pe baza unui ordin de arestare emis de SUA in urma cu 30 de ani, ar putea fi pus in libertate pe cautiune, potivit purtatorului de cuvant al ministerului elvetian al Justitiei, citat de presa elvetiana.
"Nu este exclusa optiunea de eliberare pe cautiune", a declarat astazi, purtatorul de cuvant al ministerului, Guido Balmer, care a adaugat ca "aceasta persoana este supusa unor conditii stricte in Elvetia".

Balmer a declarat ca regizorul ar putea depune recurs impotriva inchiderii sale provizorii in urmatoarele zece zile la Tribunalul Penal Federal si in acelasi timp ar putea depune o petitie de eliberare pe baza de cautiune.

De asemenea, a adaugat acesta, procedura ar fi simplificata in acest caz daca Polanski ar accepta sa fie extradat in SUA, tara care il reclama printr-un ordin de arestare pentru relatii sexuale cu o minora in 1978. "L-am informat pe Polanski de diferitele posibilitati care i se ofera", a adaugat Belamer, potrivit radio RSR, informeaza NewsIn.

Intre timp, avocatul regizorului, Herve Temine, a anuntat ca va face apel la decizia extradarii in SUA si va solicita punerea sa in libertate. Reprezentantul regizorului a explicat ca nimeni nu se gandea ca Polanski, care urma sa primeasca duminica un premiu pentru intreaga cariera la Festivalul de Film de la Zurich ar putea fi arestat, deoarece acesta calatoreste in mod regulat in Elvetia si are o cabana in Gstaad. "Pana acum, in niciun moment nu a fost perturbat de justitia elvetiana", de aici vine surpriza faptului ca a fost detinut acum.

Avocatul a adaugat ca se va deplasa la Zurich impreuna cu sotia lui Polanski pentru a se intalni cu avocatul elvetian al cineastului si pentru a cere punerea in libertate a acestuia. In plus, acesta a precizat ca vor contesta procedura de si a amintit ca victima faptelor pentru care este urmarit Polanski a cerut incetarea procedurilor de trei ori in ultimii zece ani.

"Este insuportabil ca, la mai mult de 30 de ani de la fapte, un barbat de 76 de ani care nu reprezinta niciun pericol pentru societate si a carui reputatie este recunoscuta, poate petrece o singura zi in inchisoare"
, a declarat avocatul lui Polanski.

Lumea cinematografiei, consternata de arestarea lui Polanski

Roman Polanski, in detentie provizorie in Elvetia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.