Cineasti si artisti din intreaga lume denunta "capcana politista" care a dus la arestarea acestuia si cer "punerea imediata in libertate" a regizorului
Printre primii semnatari ai petitiei se numara Fanny Ardant, Ettore Scola, Costa-Gavras, Wong Kar-Wai, Marco Bellocchio, Giuseppe Tornatore, Monica Bellucci, Abderrahmane Sissako, Tony Gatlif, Pierre Jolivet, Jean-Jacques Beineix, Paolo Sorrentino, Michele Placido, Barbet Schroeder, Gilles Jacob si Bertrand Tavernier. Textul este semnat, de asemenea, si de Cinématheque Française, Festivalul de la Cannes, Societatea autorilor si compozitorilor dramatici (SACD), organizatia Autori, realizatori si producatori (ARP) si grupul "25 images", relateaza NewsIn.

"Cineastii si autorii francezi europeni, americani si din lumea intreaga tin sa isi afirme consternarea", indica semnatarii textului adaugand ca li se pare "inadmisibil ca o manifestare culturala internationala, care omagiaza unul dintre cei mai mari cineasti contemporani, poate fi folosita ca o capcana politista".

"In afara extrateritorialitatii lor, festivalurile de cinema din lumea intreaga au permis intotdeauna operelor sa fie prezentate si sa circule si cineastilor sa prezinte liber si in securitate, chiar si cand unele state s-au opus", subliniaza semnatarii petitiei. "Arestarea lui Roman Polanski intr-o tara neutra, unde el circula si credea ca poate circula liber pana in aceasta zi, este o atingere adusa acestei traditii - deschide portile unor derivate carora nimeni nu le poate prevede efectele", adauga acestia.

"Roman Polanski este cetatean francez, un artist de renume international, acum amenintat ca va fi extradat. Aceasta extradare, daca va interveni, va fi plina de consecinte si va priva cineastul de libertate", scriu semnatarii, care concluzioneaza: "cerem eliberarea imediata a lui Roman Polanski".

In fata cinematografului unde a avut loc ceremonia de omagiere in onoarea lui Polanski au fost puse afise si pancarte cu mesajele "Eliberati-l pe Polanski", "Fara extradare", "Vrem sa il vedem pe Polanski".

In cinematograful Corso din centrul orasului Zurich ecranele au difuzat operele majore ale cineastului polonez, printre care "Pianistul" si "Rosemary's Baby".

Ambasadorul Frantei in Elvetia, Joëlle Bourgois, a exprimat in timpul ceremoniei consternarea Frantei dupa arestarea lui Roman Polanski. "Parisul a cerut ca Elvetia sa examineze cu discernamant cazul si drepturile domnului Polanski", a declarat pentru AFP consulul general al Frantei la Zurich, Jean-Luc Fauré-Tournaire, care luni il va vizita pe Polanski.

Ministrul francez al culturii, Frederic Mitterrand, s-a aratat de asemenea stupefiat de arestarea regizorului Roman Polanski, denuntand o capcana. Mitterrand a adaugat ca a discutat cazul cineastului cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, care urmareste dosarul cu mare atentie si impartaseste dorinta de solutionare rapida a situatiei.

Justitia americana dispune de 40 de zile pentru a prezenta o cerere de extradare oficiala a lui Roman Polanski. Regizorul va putea sa conteste toate deciziile in fata tribunalului penal federal, ulterior la Tribunalul federal, cea mai inalta instanta judiciara elvetiana. Parchetul din Los Angeles a anuntat ca a planificat arestarea regizorului in urma cu o saptamana, dupa ce a aflat de urmatoarea sa vizita in Elvetia. [Roman Polanski, in detentie provizorie in Elvetia]

Ministrul elvetian al justitiei, Eveline Wildmer-Schlumpf, a asigurat ca nu exista o alta solutie decat arestarea lui Polanski. "Intr-un stat de drept nu este posibil sa facem diferente", spune aceasta. Polanski a mai fost in Elvetia, insa fara ca autoritatile sa stie dinainte, a adaugat ministrul.

Samantha Geimer, adolescenta cu care Roman Polanski a intretinut relatii sexuale ilegale in 1977, este azi o mama de 45 de ani, care a cerut justitiei americane sa abandoneze procedurile impotriva cineastului, pentru ca acest capitol din viata sa este incheiat.

In 1977 Samantha avea 13 ani. Potrivit marturiei sale in fata marelui juriu reunit pentru a judeca faptele, in martie 1977, Roman Polanski i-ar fi cerut mamei acesteia permisiunea pentru a organiza o sedinta foto cu Samantha in vila actorului Jack Nicholson din Hollywood Hills. Cand adolescenta a ajuns in vila, Roman Polanski a sedat-o folosind sampanie si droguri, apoi a facut o serie de fotografii cu ea goala in baie si, in ciuda rezistentei fetei, a reusit sa o forteze sa intretina relatii sexuale cu el.

Arestat in urma plangerilor parintilor Samanthei, cineastul, in varsta de 43 de ani atunci, a pledat vinovat de "relatii sexuale ilegale" si a petrecut o luna si jumatate in inchisoare. La sfarsitul lunii februarie 1978 Polanski a plecat spre Europa, unde locuieste de atunci.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.