In perioada 6-9 iulie, orasul Gleneagles din Scotia va gazdui summit-ul G8, o intalnire a celor mai puternici opt sefi de stat de pe planeta. Pe lista temelor ce urmeaza a fi dezbatute se afla si problema tarilor din Africa. Ei bine, cu patru zile inainte de acest eveniment, 10 tari ale lumii gazduiesc o serie de spectacole, sub genericul Live 8, menite sa creeze presiune asupra celor opt privind saracia, stergerea datoriilor si distribuirea de medicamente pentru saracii din Africa.

Evenimentul, organizat la initiativa lui Bob Geldof, este cel mai mare din istorie, desfasurandu-se pe durata a aproximativ 12 ore. Pentru fanii muzicii din tara, staff-ul TV K lumea a pregatit o mare surpriza: de sambata, 2 iulie (ora 14.00), si pana duminica dimineata, in jurul orei 03.00, evenimentul muzical al anului va fi transmis in exclusivitate pentru Romania, integral, la TV K lumea.

Anuntul acestui maraton muzical inedit a fost facut in cursul zilei de ieri, in cadrul conferintei de presa organizate la Fashion Bar din Capitala. Cu aceasta ocazie, reprezentantii TV K lumea au oferit datele concrete ale acestui eveniment grandios, ce va fi transmis la scara mondiala atat la televiziune (prin 120 de retele), cat si la radio sau pe Internet, audienta estimata fiind de 5,5 miliarde de oameni.

Transmisii alternative din cinci orase

Potrivit lui David Williams, unul dintre actionarii postului, transmisia in direct a acestui eveniment muzical este posibila cu ajutorul BBC UK. Surpriza este cu atat mai mare, cu cat TV K lumea a fost ales de catre organizatori in detrimentul altor trei statii de televiziune din tara, printre care se numara si MTV Romania. "Fiecare tara are o statie de televiziune care a obtinut exclusivitatea acestui eveniment. Dupa prezentarea planurilor de transmisie, exclusivitatea pentru Romania a fost obtinuta de TV K lumea.

Suntem mandri ca vom reusi sa acoperim cel mai important eveniment muzical al lumii, oferindu-le telespectatorilor un maraton de 11-12 ore, cu transmisii alternative ale concertelor de la Paris, Berlin, Londra, Roma si Philadelphia", a declarat David Williams. In completare, directorul de programe al TV K lumea, Stelian Nanian, a spus ca transmisia va fi realizata din doua locatii - Londra, acolo unde se vor deplasa Vj-ii Ruxandra si Andrei, supervizati de Oana Popescu, si Bucuresti, din studioul TV K lumea, gazde fiind Cristi Preda (capitanul Vijelie) si Mihai Ciuceanu (City FM). De altfel, pe langa transmisia televizata, in direct, Live 8 va putea fi ascultat si la radio, pe frecventa City FM. Echipa TV K lumea se va deplasa la Londra inca de maine, urmand ca inainte de eveniment sa-i tina la curent pe telespectatori cu ceea ce se intampla pe celebrul Hyde Park.

130 de trupe pentru o singura cauza

Daca acum 20 de ani, evenimentul organizat de Bob Geldof s-a nascut intr-o singura luna, de aceasta data, organizarea Live 8 a necesitat doar sase saptamani. Ei bine, daca la inceput s-a pornit pe ideea organizarii a doar cinci spectacole, acum, cu doua zile inainte de eveniment, numarul lor a crescut la 10, pe langa Londra, Paris, Berlin, Roma si Philadelphia, aparand Toronto, Tokyo, Moscova si Johanessburg, urmand ca pe 6 iulie sa se mai organizeze inca un concert la Edinburgh.

Potrivit organizatorilor, fiecare tara si-a organizat propriul line-up de concert, lista trupelor care vor presta la Live 8 fiind in continua completare. Pana acum insa, s-au inscris 130 de trupe din toate genurile muzicale, surpriza fiind reunirea, dupa 24 de ani, a celebrilor Pink Floyd.

Potrivit lui Bob Geldof, initiatorul proiectului, Live 8 nu este o reeditare a evenimentului din 13 iulie 1985, ci punctul de plecare pentru campania The Long Walk To Justice, "singura cale pe care ne vom face impreuna vocea auzita. Sta in puterea liderilor G8 de a schimba istoria. Tine de vointa lor sa actioneze atunci cand zeci de mii de oameni afirma intr-un glas ca nu se mai poate. Prin dublarea sprijinului, anularea integrala a datoriilor si oferirea unor relatii comerciale corecte pentru Africa, liderii G8 pot schimba viitorul a milioane de barbati, femei si copii".

Ce vedem pe scena celor cinci orase?

In timpul maratonului muzical, transmis in direct la TV K lumea, publicul va urmari desfasurarile de forte din Londra, Paris, Berlin, Philadelphia si Roma. Dar iata cum arata programul evenimentului, structurat pe fiecare locatie in parte... Pe scena amplasata in celebrul Hyde Park, in fata a peste 200.000 de spectatori, vor concerta Annie Lennox, Coldplay, Dido, Elton John, Joss Stone, The Killers, Keane, Madonna, Mariah Carey, Paul McCartney, Pink Floyd, Robbie Williams, Snoop Dogg, Sting, Travis, U2, UB 40 si Velvet Revolver - de departe cea mai puternica distributie din acest eveniment.

In Franta, la Palatul Versailles, vor concerta Andrea Bocelli, Axelle Red, Craig David, The Cure, Florent Pagny, Johnny Hallyday, Placebo, Shakira, Sheryl Crow, Tina Arena si Youssou N´Dour, timp in care la Siegessaule din Berlin isi vor da concursul A-ha, Audioslave, Chris de Burgh, Die Toten Hosen, Green Day, Reamonn, Sasha si Roxy Music. Cea de-a patra locatie europeana ce va fi vizionata in Romania este Circus Maximus din Roma, care ii va gazdui pe Faith Hill, Jovanotti, Zucchero si Laura Pausini.

Ei bine, ultima escala a maratonului va fi Muzeul de Arta din Philadelphia, fanii de peste Ocean asistand live la recitalurile greilor Will Smith, Bon Jovi, Dave Matthews Band, Destiny´s Child, Jay-Z, Linkin Park, Maroon 5, P. Diddy, Stevie Wonder, Bryan Adams, Deep Purple, Motley Crue si Barenaked Ladies.

Cam acestea ar fi coordonatele celui mai mare eveniment muzical al anului, ce va fi transmis in direct, in functie de succedarea recitalurilor, din cinci orase ale lumii, in exclusivitate la TV K lumea, de sambata, 2 iulie, de la ora 14.00, si pana duminica dimineata, in jurul orei 03.00.