Oficialitatile din Hong Kong au lansat, ieri, la implinirea a 36 de ani de la moartea lui Bruce Lee, un concurs de design pentru a transforma fosta casa a celebrului actor intr-un muzeu al artelor martiale, informeaza Associated Press.
Concursul de design pentru amenajarea muzeului va fi jurizat de fiica lui Bruce Lee, Shannon Lee, si de o echipa de arhitecti, iar castigatorii vor fi anuntati in luna noiembrie sau decembrie a acestui an, au anuntat reprezentanti ai guvernului de la Hong Kong, potrivit NewsIn.

"Sper ca in timpul vietii mele sa fiu martor la transformarea casei lui Bruce Lee in muzeu si sa pot supraveghea personal acest lucru", a declarat actualul proprietar al casei, Yu Pang-lin, in varsta de 80 de ani, la o conferinta de presa care a marcat 36 de ani de la moartea celebrului actor.

Yu Pang-lin a mai spus ca doreste ca muzeul sa cuprinda o sala memoriala Bruce Lee, o biblioteca, un studio kung fu si o arhiva de filme.
De asemenea, Yu Pang-lin s-a oferit sa doneze casa lui Lee si sa ofere 13.000 de dolari ca premiu pentru concurs, dar inca nu se stie precis care vor fi sursele de auto-finantare ale muzeului.

In fosta casa a lui Bruce Lee se afla, in prezent, un bordel, unde camerele sunt inchiriate cu ora.

Fanii lui Bruce Lee au cerut ridicarea unui monument in memoria actorului, care este considerat erou national in Hong Kong.

Maestrul de necontestat al artelor martiale, Bruce Lee, a murit, in Hong Kong, pe 20 iulie 1973, la varsta de 32 de ani, in mod misterios, in timpul filmarilor la “Jocul mortii". Potrivit surselor oficiale de la acea vreme, actorul ar fi decedat din cauza unui edem cerebral cauzat de o supradoza de aspirina cu care ar fi incercat sa-si trateze o durere de spate.

Nascut la 27 noiembrie 1940, la San Francisco (SUA), in familia unui cantaret de opera din Hong Kong, Bruce Lee avea sa apara pentru prima data intr-un film in 1941, la varsta de numai 3 luni. In acelasi an, parintii lui Bruce Lee decid sa plece din Statele Unite si sa se intoarca acasa, in Hong Kong, aflat sub ocupatie japoneza. Incepand din 1946, pana in adolescenta, Bruce continua sa joace in filme, ia lectii de dans, iar la 14 ani castiga chiar un concurs de cha-cha.

In perioada adolescentei, se implica in bataile dintre gastile de cartier, pe strazile din Hong Kong, riscandu-si de multe ori viata. Pentru a-si imbunatati stilul de lupta, incepe sa studieze artele martiale chinezesti kung fu, insusindu-si stilul "wing chun", practicat in secolul al XVII-lea de chinezoica Yim Wing Chun, care il invatase de la o calugarita Shaolin.

In tot acest timp, cariera cinematografica a lui Bruce Lee continua. Insa, in momentul in care ajunge sa aiba probleme cu Politia din cauza batailor dintre gasti, familia sa decide sa-l trimita inapoi in SUA, pentru a-si continua studiile. Aici, se inscrie la liceul din Edison, Washington, apoi urmeaza cursurile Universitatii din Washington. Isi plateste singur studiile, dand lectii de dans si de arte martiale.

In 1964 se casatoreste cu Linda Emery, cu care va avea doi copii, Brandon si Shannon.

Inventeaza un nou stil de lupta, numit "jeet kune do" si isi deschide trei scoli de arte martiale, la Seattle, Los Angeles si Oakland.

In 1966, primeste un rol intr-un serial de televiziune, insa producatorii intrerup filmarile dupa numai un sezon, apoi, in 1969 este distribuit in filmul Marlowe. Urmeaza alte roluri mici de care nu este, insa, multumit. Asa ca, in 1971, prefera sa plece de la Hollywood, impreuna cu sotia si cei doi copii, inapoi in Hong Kong. Ajuns acolo, dupa scurt timp semneaza contractele pentru filmele "Fists of Fury" (cunoscut in Romania drept "Pumnul de fier") si "The Chinese Connection", care il propulseaza pe primul loc in box-office, in Hong Kong, in 1972, si il fac celebru in Asia. Lee decide sa-si faca propria casa de filme, Concord Pictures, si incepe sa se ocupe si de regie. Primul film produs de el a fost "Way of the Dragon" ("Drumul dragonului").

In iulie 1973, cu trei saptamani inainte de lansarea in SUA a celui de-al patrulea film al sau, "Enter the Dragon" ("Intrarea dragonului"), moare in timpul filmarilor la "Game of Death" ("Jocul mortii"). Oficial, s-a spus ca moartea i-a fost provocata de o reactie alergica la medicamentele pe care le-ar fi luat pentru a-si trata durerea de spare. Dar au existat si zvonuri ca ar fi fost otravit fie de mafia chineza, fie de reprezentanti ai industriei filmului din Hong Kong.

Au circulat, de asemenea, zvonuri potrivit carora Lee ar fi fost victima unui blestem, care s-ar fi abatut asupra familiei sale pana la a treia generatie. Aceasta legenda a reaparut odata cu moartea fiului lui Bruce Lee, Brandon, care a decedat si el in conditii misterioase. Brandon a murit impuscat, pe 18 iunie 1993, in timpul filmarilor la filmul "Corbul". Arma cu care urma sa fie impuscat in film trebuia sa aiba gloante oarbe, insa, din greseala, a fost incarcata cu gloante adevarate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.