Omagiul public adus marti memoriei lui Michael Jackson, care a capatat dimensiuni planetare, a creat poate premisele unei ultime provocari pentru regele muzicii pop - reabilitarea imaginii sale pentru posteritate, comenteaza AFP.
Familia sa il poate lua model pe Elvis Presley, care in ultimii ani ai vietii sale devenise batjocura presei, dar care in zilele noastre este recunoscut la nivel mondial ca "rege al rock'n'roll-ului".

Omagiul adus marti regelui muzicii pop a fost deja un debut bun: emotionant fara a fi de prost gust, aceasta ceremonie i-a adunat pe cativa dintre cei mai mari artisti mondiali in fata a milioane de telespectatori. Punctul culminant al evenimentului a fost interpretarea cantecului "We are the world", hit al anului 1985 compus in favoarea victimelor etiopiene ale foametei, ceea ce a fost o buna ocazie de a reaminti angajamentul pe plan umanitar al statului, care s-a mobilizat, de asemenea, si pentru victimele SIDA, relateaza NewsIn.

In ultimii ani, Michael Jackson intra in atentia presei mai ales din cauza comportamentelor sale excentrice si a problemelor cu justitia: transformarea sa fizica, prietenia cu un cimpanzeu, parcul sau privat de distractii de la Neverland si bineinteles acuzatiile de pedofilie. Totusi, iamginea regelui muzicii pop pare sa fi beneficiat de un fel de ispasire de la moartea sa tragica. "Poate ca ne simtim cu totii un pic vinovati, data fiind fascinatia pe care o aveam fata de ciudateniile sale", explica Ian Condry, specialist in cultura pop la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology.

Marea majoritate a oamenilor politici au evitat sa arate o legatura prea stransa cu starul, in primul rand presedintele Barack Obama, care, prezentand condoleante familiei, a subliniat dimensiunea "tragica" a personajului. De altfel, presedintele american nu a luat parte la ceremonia de la Los Angeles.

Ramane, prin urmare, ca familia Jackson sa recurga la o reteta care a functionat si in cazul lui Elvis Presley: sa se concentreze asupra aspectelor pozitive ale cantaretului, stergand partile mai obscure. "Nu gasiti niciodata imagini mai putin flatante pentru Elvis", observa Patrick Lacy, autorul unei carti despre regele rock.

"E ca si cum anii 1974-1977 nu ar fi existat",
spune Lacy, referindu-se la o perioada in care Elvis decazuse si lua medicamente. Jackson nu a fost strain de universul lui Presley, fiind casatorit cu fiica acestuia, pentru scurt timp.

In plus, unii fani ar dori ca ferma sa Neverland sa devina un echivalent al Graceland, proprietatea lui Presley din Memphis, care atrage inca mii de turisti.

Lacy este insa sceptic. "Nu cred ca Jackson va avea o cariera postuma atat de reusita ca cea a lui Elvis, pentru ca este imposibil de redus sau de uitat efectul asupra publicului pe care l-a avut comportamentului sau si modul in care arata", crede el. "Pur si simplu, sunt prea multe amintiri care ne-au lasat tuturor un sentiment de disconfort", a conchis el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.