Regele muzicii pop a murit in mod neasteptat joi, la varsta de 50 de ani, dupa o cariera de 40 ani in timpul careia a scos cel mai vandut album din toate timpurile, "Thriller", relateaza NewsIn.

In pofida sutelor de milioane de dolari incasati, Jackson avea o datorie de circa 500 de milioane de dolari, au declarat surse citate de The Wall Street Journal la inceputul lunii.

Insa drepturile de autor pentru melodiile sale si pentru o parte din catalogul Beatles, pe care le detinea, valoreaza peste un miliard de dolari, potrivit unei surse din insdustria muzicala.

Cariera si imaginea lui Michael Jackson au fost afectate de problemele financiare si legale care s-au acumulat in ultimii ani. Cunoscut pentru sumele impresionante de bani pe care le cheltuia pe jucarii si antichitati, el a fost a fost acuzat de un contabil, in timpul procesului sau din 2005 pentru molestarea sexuala a unui copil, ca ar fi cheltuit cu 20, pana la 30 de milioane de dolari mai mult decat incasa pe an.

Stilul sau de viata excentric a fost posibil, pe de o parte, datorita unui imprumut de 200 de milioane de dolari garantat cu partea pe care o detinea din drepturile de autor pentru catalogul Beatles. De asemenea, Jackson detinea un joint venture cu Sony Corporation, Sony/ATV.

In 2006, el a refinantat creditele pe care le avea, pentru a se salva de insolventa. De asemenea, in noiembrie a trebuit sa predea titlul proprietatii sale Neverland din California unei companii infiintate de el si de trustul de investitii imobiliare Colony Capital LLC, care detine ipoteca pe proprietate.

Colony Capital intentiona sa vanda Neverland, care ar fi putut valora intre 70 si 80 de milioane de dolari daca Michael Jackson si-ar fi refacut cariera, a declarat directorul companiei, Tom Barrack, citat de Wall Street Journal.

Intr-un comunicat dat publicitatii joi, Barrack a declarat ca este "profund intristat" de decesul artistului, dar nu a comentat impactul asupra companiei sale.

Pentru a rezolva aceste probleme financiare, Michael Jackson planuia o serie de concerte la Londra in aceasta vara, la 12 ani dupa ultimul sau trurneu. AEG Live, care promova cele 50 de concerte care urmau sa aiba loc la 02Arena, ar putea pierde pana la 40 de milioane de dolari, daca asigurarile pe care le are nu sunt suficient de substantiale pentru a acoperi ceea ce a cheltuit deja pentru pentru productie, potrivit revistei Billboard.

In plus, compania nu va putea recupera nimic de la familia Jackson. "Organizatorii concertelor nu il pot da in judecata", a explicat Bob Rasmussen, decanul facultatii de drept Gould, de la University of Southern California. "Dupa ce moare, nu mai are nicio obligatie sa cante", a adaugat el.

In plus, AEG estimase ca va obtine 400 de milioane de dolari printr-un proiect de a colabora cu Michael Jackson timp de trei ani si jumatate.
Dar cele mai mari venituri ale lui Michael Jackson ar putea fi inregistrate dupa moartea sa. Sony Music Entertainment va reedita, probabil, cele mai bine vandute albume ale artistului si poate chiar inregistrari rare.