LifeStar 8 Iunie 2009 15:19
Regizorul Dan Pita, aflat pentru prima oara la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca a spus ca i se pare un festival viu, cu un public bine instruit si tanar, transmite corespondentul NewsIn.
"Sunt pentru prima oara aici, dar ma simt ca si cum as fi de multa vreme, imi place foarte mult, e viu, e bine organizat, sunt filme interesante, de toate genurile, filme grele, filme experimentale, filme care sa intereseze publicul si vad ca e un public foarte avid de cinema si bine instruit, tanar si bine instruit", a spus Pita, care va fi onorat cu premiul juriului pentru intrega cariera in cadrul galei de inchidere a celei de a opta editii a evenimentului.

Tot in contextul calitatii publicului, regizorul s-a aratat incantat de discutiile care au urmat proiectiei de gala a peliculei cale "Concurs", de joi seara, proiectie in cadrul selectiei 3x3.

"Selectia pe care TIFF-ul a facut-o anul acesta cu filmele mele mise pare un lucru bun, o selectie echilibrata, filme care ma reprezinta si deja am avut o vizionare aseara, cju o sala plina de tineri.Discutiile au fost extrem de pertinente si de la obiect. Despre filmul care se face astazi nu am decat cuvinte de lauda,. Abia astept sa mai vand filme facute de tanara generatie si cred foarte mult in filmul tanar, filmul nou, filmul care se face astazi", a afirmat regizorul roman.

Intrebat pe ce considera ca se bazeaza succesul noului val in cinematografie, Dan Pita a spus ca e vorba "in primul rand de tipul de subiecte si maniera in care sunt lucrate. Sunt niste regizori tineri, forte bine pregatiti si cred in arta lor". Totodata, acesta a spus ca spera ca acest nou val de filme sa aiba fiecare peste doua milioane de spectatori, cifra de oameni care a vazut unul din filmele sale, "Concurs", care a stat doi ani la cenzura comunista, iar curiozitatea in jurul lui a fost asa de mare, incat in momentul in care a fost dat publicitatii foarte multi l-au vazut.

"S-ar putea sa depaseasca cifra de 2 milioane de oameni care le vad filmul si unele filme sunt programate prin canalul de televiziune si acolo poate sunt 5 milioane de oameni care vad, cred ca acolo e important. Nu stiu in sala cum va fi, sala nu mai e la indemana regizorului, va trebui sa exista o politica a salii de cinema", a precizat regizorul roman.

Regizorul Dan Pita, nume de referinta pentru cinematografia romaneasca a anilor '70, va fi distins in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), cu premiul special al juriului, pentru intreaga sa cariera. Trofeul ii va fi decernat in cadrul Galei de Inchidere a festivalului de sambata, 6 iunie.

Pita va fi premiat la sectiunea deja consacrata, 3x3, care omagiaza, in fiecare an, trei regizori de valoare din cinematografia autohtona si internationala. Alaturi de Dan Pita vor fi celebrati Paul Morrissey si Mika Kaurismaki, dupa ce, la editia 2008, au fost proiectate filmele regizorilor Pen-Ek Ratanaruang, Victor Erice si Alexandru Tatos.

Evenimentul va fi marcat de proiectia a trei filme emblematice ale carierei lui Dan Pita: "Concurs", "Pas in doi" si "Hotel de Lux". Pelicula "Concurs", lansata in 1982, si-a pus amprenta asupra cinematografiei din perioada comunista, prin ampla critica pe care o disemineaza la adresa regimului comunist. Din distibutie fac parte Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Claudiu Bleont si Stefan Iordache.

Recunoasterea internationala a regizorului Dan Pita a venit odata cu lansarea filmului "Pas in Doi", o poveste sensibila si pasionanta despre doi tineri a caror prietenie este pusa la incercare de dragostea pentru aceeasi femeie. Avand in distributie nume precum Claudiu Bleont, Ecaterina Nazare, Anda Onesa si Petre Nicolae, pelicula a castigat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin din 1986. In 1987, Dan Pita revine la Festivalul de la Berlin, de data aceasta in calitate de membru al juriului.

Distins cu Leul de Argint la Festivalul de la Venetia din anul 1993, "Hotel de Lux" este o drama despre un tanar sef de sala, care, in incercarea ambitioasa de a imbunatati ambianta dintr-un restaurant, intampina numeroase obstacole inexplicabile din partea superiorilor.

Dan Pita si-a facut debutul regizorial cu pelicula "Apa ca un bivol negru", un documentar despre inundatiile catastrofale din 1970, realizat in echipa cu Mircea Veroiu, Iosif Demian, Dinu Tanase si Stere Gulea. Pelicula care il consacra in randul cineastilor de valoare este "La o nunta", parte a filmului "Nunta de piatra". Ecranizat in 1972 si avand la baza povestirile lui Ion Agarbiceanu, "Nunta de Piatra" este considerat de numerosi critici romani unul dintre cele mai bune filme autohtone ale tuturor timpurilor.

A opta editie a Festivalului International de Film Transilvania va avea loc in perioada 29 mai - 7 iunie la Cluj Napoca, urmand ca anumite filme din selectia TIFF 2009 sa fie reluate in Bucuresti, in perioada 8 - 15 iunie si la Sibiu, in perioada 16 - 21 iunie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.