LifeStar 8 Iunie 2009 10:42
Regizorul Corneliu Porumboiu a povestit, joi noaptea, publicului de la TIFF, dupa proiectia filmului sau "Politist, adjectiv", ca povestea peliculei este bazata pe fapte reale.
Amintim ca "Politist, adjectiv" este povestea politistului Cristi (Dragos Bucur), care refuza sa organizeze un flagrant intr-un caz de consum de hasis, avand pareri contrare fata de seii sai, despre vinovatia tanarului Victor, care a devenit principalul suspect in ancheta dupa ce a fost denuntat. "Este un film inspirat din mai multe povesti pe care le-am auzit, dupa care, filmul, la un moment dat, cand incepi sa lucrezi la el, imi place sa cred ca se dezvolta singur", a afirmat regizorul, adaugand ca a auzit de povestea tanarului care si-a tradat fratele intr-o situatie similara cu cea a personajului Victor, iar un prieten politist i-a povestit o dilema morala personala, similara cu a pesonajului Dragos Bucur.

Totodata, Porumboiu, care este si scenaristul filmului, a spus ca scenariul a avut trei drafturi, prima incluzand filmarea a mai multor povesti, dupa care a avut ideea sa introduca un fir narativ cu un politist care isi urmareste suspectii, in final a ajuns la varianta in care dilema morala a personajului Cristi este solutionata prin consultarea Dictionarului Explicativ al Limbii Romane (DEX). "Am ajuns la ideea cu dictionarul pentru ca filmul este sens despre sens, despre un om care nu isi gaseste sensul in lume", a spus Porumboiu. Regizorul a povestit ca scena cu consultarea DEX-ului, care dureaza cateva minute, a fost repetata de aproape 10 ori, atat in Bucuresti, cat si in alte locuri de filmare, fiind realizata in doua parti a cate noua duble.



Intrebat de public cand a deschis un DEX ultima oara, Porumboiu a marturisit ca totul a pornit, la fel ca si in cazul personajului principal din filmul sau, de la definitia cuvantului constiinta. "Ajunsesem la o discutie despre constiinta si am rugat vreo 10-15 prieteni sa imi scrie pe mail propriile definitii ale cuvantului. Daca ati fi vazut definitiile va duceati direct la DEX", a spus regizorul glumind, iar la o intrebare ulterioara a adaugat ca foarte multe l-a felicitat la Festivalul de la Cannes pentru scena cu disctionarul.

In ceea ce priveste scenele lungi despre filajul pe care politistul Cristi il face, Corneliu Porumboiu a explicat ca s-a documentat, inainte de a filma pelicula, asupra muncii unui politist, iar aceasta meserie presupune de multe ori lungi ore de asteptare.

"Eu am incercat sa pastrez timpul real, am incercat sa pastrez toate regulile urmaririi",
a povestit regizorul.
Referitor la umorul filmului, Porumboiu a spus ca la el "umorul e un lucru instinctiv" si are si un tip propriu de ironie. "Noi avem o cultura a umorului, de la Caragiale dusa pana la absolut, un anumit tip de ironie abosoluta. Noi avem cultura aceasta, cumva in toata istoria noastra ne-am raportat cu umor la noi, la ce se intampla, la timpuri", a mai spus cineastul.

Intrebat daca doreau sa "spele" imaginea politistului de tip Garcea, Porumboiu a spus ca nu este scopul sau, prin acest film.
"Nu aceasta este scopul meu, va dati seama. Fiecare format, fiecare autor, vede intr-un fel o anumita lume", a spus regizorul.
Desi a refuzat sa raspunda la o intrebare din public legata de opinia sa privind legalizarea drogurilor usoare in Romania, Corneliu Porumboiu a spus, totusi, vizavi de comportamentul pesonajului Cristi fata de tinerii din film care fumeaza hasis, ca in opinia sa, "intr-un stat individul are prioritate".

Legate de succesul de la Cannes, Corneliu Porumboiu a spus, pe jumatate glumind, ca acesta se datoreaza faptului ca "Politist, adjectiv" este "un film bun". Corneliu Porumboiu participa la cea de a opta editie a Festivalului Internationl de Film Transilvania (TIFF), avand pentru a doua oara un film in competitie. Proiectia "Politist, adjectiv" de joi seara a fost o premiera pentru Romania, iar sala cinematografului Victoria a fost plina, ea avand o capacitate de 350 de locuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.