LifeStar 5 Iunie 2009 13:00
Controversatul film al lui Lars von Trier, "Antichrist", ar putea sa nu fie proiectat in cinematografele romanesti, din cauza continutului violent care l-ar putea face necomercial, au declarat reprezentantii distribuitorului pentru Romania.
"Inca nu am vazut acest film, dar urmeaza sa o facem si vom discuta cu cei de la Prorom (detinatorii drepturilor de difuzare si pentru Romania - n.r.). Ramane sa vedem ce versiune am putea aduce: cea originala sau cea cenzurata. Daca vom considera ca, din cauza scenelor de violenta si nuditate prezentate, exista posibilitatea sa nu avem cerere pentru el, am putea chiar sa renuntam la a-l aduce in Romania. Chiar daca este regizat de Lars von Trier, pe noi ne intereseaza si partea comerciala", a explicat pentru NewsIn directorul Ro Image 2000, Oana Stoenescu.

Tot Stoenescu a mai precizat ca data orientativa stabilita pentru lansarea in cinematografele romanesti, in cazul unei decizii favorabile cu privire la difuzare, este 9 octombrie, iar in cazul unei decizii nefavorabile, publicul roman ar putea vedea, totusi, filmul pe DVD sau la TV.

"Antichrist" va avea premiera in Romania sambata, la Cluj Napoca, in cadrul Festivalului International de Film Transilvania, unde va beneficia de proiectia variantei necenzurate, potrivit NewsIn, care citeaza organizatorii festivalului.



Pelicula regizata de Lars von Trier, cu un buget de 11 milioane de dolari, a participat la competitia oficiala de la Cannes, unde actrita principala, Charlotte Gainsbourg a fost recompensata cu premiul pentru cea mai buna interpretare feminina. Filmul a starnit atat reactii pozitive, mai ales in randul criticilor danezi, cat si recenzii negative din partea altor critici si a presei de specialitate pentru "scenele de sexualitate si violenta extrema prezentate intr-un show horror".

Personajele principale din "Antichrist", interpretate de Willem Dafoe si Charlotte Gainsbourg, formeaza un cuplu care se muta intr-o cabana izolata, pentru a jeli moartea copilului lor, dar propriile minti proiecteaza un iad cu imagini inspaimantatoare.

"De acum un an am semnat un acord cu Lars pentru a face si o versiune <catolica> a filmului, in care sa scoatem anumite scene si sa le inlocuim cu altele, deoarece, altfel, filmul nu va fi vandabil in tarile din sudul Europei, Asia si SUA",
declara, in timpul Festivalului de la Cannes, Peter Aalbaek Jensen, de la societatea de productie Zentropa, co-fondata de regizorul danez.

Directorul Zentropa a adaugat ca nu stie, deocamdata, care scene vor fi cenzurate. El a precizat ca va discuta cu distribuitorii din tarile vizate pentru a cunoaste parerea lor in legatura cu acest subiect. Versiunea cenzurata va permite Zentropa sa vanda filmul si canalelor de televiziune.

Regizor provocator, von Trier jongleaza intre extreme, mixand esteticul cu moralul si reusind sa mobilizeze spectatorii cu o forta vizuala si dramatismul imaginilor, comenta La Tercera in luna aprilie, dupa aparitia trailerului. "Provocarea este o maniera de a-i face pe oameni sa gandeasca. Le lasa posibilitatea de a avea propria interpretare", marturisea regizorul, intr-un documentar despre propria cariera.

In varsta de 53 de ani, danezul Lars von Trier este, pe cat nonconformist, pe atat de apreciat din randul regizorilor contemporani. Cele mai cunoscute pelicule ale sale sunt "Breaking the Waves", "Dancer in the Dark" si "Dogville".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.