LifeStar 5 Iunie 2009 11:09
Zece pelicule autohtone vor fi proiectate, incepand de astazi, la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), in cadrul Zilelor Filmului Romanesc
Selectia de anul acesta este cel putin la fel de spectaculoasa ca cea de anul trecut si este compusa din zece productii autohtone de lung metraj: Amintiri din Epoca de Aur (R. Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu si Cristian Mungiu), Cea mai fericita fata din lume ( R. Radu Jude), Cealalta Irina (R. Andrei Gruzsniczki), Constantin si Elena (R. Andrei Dascalescu), Katalin Varga (R. Peter Strickland), Pescuit Sportiv (R. Adrian Sitaru), Politist adjectiv (R. Corneliu Porumboiu), Apocalipsa dupa soferi (R. Alexandru Solomon), Australia (R. Claudiu Mitcu), Nunti, muzici si casete video ( R. Tudor Giurgiu), dar si sapte scurtmetraje: 11 PM (R. Alex Sava), Bric-Brac (R. Gabriel Achim), Nunta lui Oli ( R. Tudor Jurgiu), O familie ( R. Emanuel Pirvu), Pentru el ( R. Stanca Radu), Renovare ( R. Paul Negoescu), Tarantyno ( R. Mircea Nestor).

Zilele Filmului Romanesc debuteaza astazi, de la ora 10.00, la cinema Victoria, cu un program de proiectii speciale compus din cele sapte scurt metraje romanesti, anunta organizatorii.

Zilele Filmului Romanesc contin o proiectie de gala a filmului Cealalta Irina, in prezenta regizorului Andrei Gruzsniczki si a actorilor din rolurile principale, Andi Vasluianu si Simona Popescu, astazi, de la ora 16.30, la Universitatea Babes-Bolyai (Sala Auditorium).

In aceeasi locatie, de la ora 19.00, are loc proiectie de gala a filmului Katalin Varga, in regia lui Peter Strickland, care a avut un mare succes la Festivalul de la Berlin. "Co-productie Romania-Ungaria-Marea Britanie, Katalin Varga spune povestea unei femei care pleaca in cautarea adevaratului tata al fiului ei. Dorinta de razbunare o va duce intr-un loc in care si-a jurat, cu 11 ani in urma, ca nu va mai calca niciodata. Pelicula, distinsa cu Ursul de Argint pentru contributie artistica deosebita la Berlin 2009 si cu Marele Premiu pentru Tanara Speranta la Festivalul International de Film de la Copenhaga, va fi difuzata in prezenta regizorului Peter Strickland, a actorilor Hilda Peter si Tibor Palfy, dar si a celor doi sunetisti premiati la Berlin: Gabor Erdely si Tamasz Szekely”, se precizeaza in comunicatul de presa al TIFF.

Tot astazi, TIFF va include proiectii ale cinematografiei din Republica Moldova printr-o sectiune imaginata de TIFF anul trecut- Focus Moldova. Vor fi proiectate trei documentare: 800 de cai in violet (R. George «Goga» Agadjanean), Agonia surzilor (R. Ion Terguta), Tara povestilor (R. George Agadjanean) si opt scurt metraje: Covorul (R. Otilia Babara), Discoteca se amana (R. Viorel Mardare), Fantezie feminina (R. Sergiu Ciorescu), Maria, Marioara (R. Silvia Marzenco, Stefan Babara), O poveste despre o baba (R. Emanuela Iorga), Regina Maria (R. Olga Pascari), Switch (R. Artur Erhan), Un frappe la Iasi (R. Serge Zanoaga).

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) se desfasoara in perioada 29 mai - 7 iunie, la Cluj-Napoca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.