LifeStar 3 Iunie 2009 13:09
Cantareata de jazz Aura Urziceanu va concerta la Jazz Cafe din Londra, pe 12 iunie, dupa 20 de ani de absenta de pe scenele londoneze, potrivit The Times, care anunta evenimentul printr-un articol biografic despre cantareata care "ii numara pe Duke Ellington si pe Quincy Jones printre fanii sai".
"E miezul noptii la Bucuresti si cantareata romanca de jazz Aura Urziceanu, care saptamana aceasta va canta la Londra dupa 20 de ani de absenta, se gandeste la debutul sau de la Carnegie Hall din 1972, cand a cantat alaturi de Duke Ellington", astfel incepe articolul din cotidianul britanic The Times, scrie NewsIn.

"Cand concertam alaturi de Duke, obisnuiam sa incep sa cant in afara scenei, iar cand ma apropiam de sfarsitul melodiei veneam pe scena pentru a primi aplauzele. In acea seara, la New York, era marea mea sansa. Am asteptat deoparte, ascultand orchestra inainte de a-mi face intrarea, si, deodata, cand trebuia sa incep sa cant, trombonistul Tyree Glenn a inceput sa cante in locul meu. Am ramas acolo tacuta, cu un microfon in mana si cu publicul care nici macar nu stia ca eram acolo. Dar cand Tyree si-a terminat solo-ul, Duke m-a strecurat pe scena si in final am ajuns sa cant",
marturiseste Aura Urziceanu.

Talentul Aurei, descoperit de Ellington in 1971, este neindoielnic, acelasi talent care mai tarziu l-a facut pe Quincy Jones sa o ia in turneu alaturi de el, care a adus-o pe aceeasi scena cu Sarah Vaugh si Ella Fitzgerald si care a transformat-o intr-o comoara nationala in Romania.

"Si totusi, in afara Romaniei doar cunoscatorii de jazz au auzit de ea. Politica si viata personala au impiedicat-o pe Urziceanu sa atinga celebritatea pe care o merita. Faptul ca a cantat in timpul regimului comunist nu a ajutat-o", mai scrie The Times.

Aura Urziceanu s-a nascut in 1945 la Bucuresti. Tatal sau, care era violonist, a incurajat-o sa ia lectii de canto. La 13 ani, Aura, satula sa repete aceleasi melodii, a inceput sa exploreze, iar doi ani mai tarziu, cand a auzit inregistrari ale cantaretei Ella Fitzgerald, si-a dat seama ce avea de facut. "Am innebunit cand am auzit jazz. Am descoperit un nou univers si am devenit libera", spune Aura.

Aura si-a petrecut o mare parte a anilor '70 in turnee nesfarsite, "atunci cand probabil ar fi trebuit sa o impinga pe Barbra Streisand din topuri". Intre turnee, calatorea inapoi in Romania pentru a inregistra albume si melodii pentru postul de radio public si la Toronto, unde si in prezent locuieste cu sotul sau, tobosarul Rin Rully.

Aura si Rully s-au cunoscut in 1971, la o repetitie. El a cerut-o in casatorie trei zile mai tarziu. "Am crezut ca e o gluma", spune ea acum. Dupa sase luni s-au casatorit. "Privind fotografii vechi cu Aura, nu este greu sa observi ceea ce l-a fermecat pe Rully - era micuta, cu parul ca pana corbului si avea o frumusete clasica, era o combinatie intre Isabella Rossellini si Audrey Tautou", scrie The Times.

Impreuna, Aura Urziceanu si Rin Rully au devenit un puternic cuplu in jazz. La scurt timp, cei doi au avut un fiu, Elia Rulli, care azi este cantautor si locuieste la Londra.

Aura Urziceanu a fost descoperita din cauza faptului ca Duke Ellington nu a gasit o masa libera la un restaurant chinezesc. In 1971, ea canta in Canada, pentru postul de televiziune CBC si la un club de jazz din Winnipeg. Clubul de jazz era situat deasupra restaurantului chinezesc, iar in seara cand Ellington nu a gasit masa la restaurant, a fost condus sus, unde canta Aura.

"Aproape am lesinat cand mi s-a spus ca (Ellington n.r.) e in public. Dupa ce am cantat am fost rugata sa merg la masa sa, insa eram atat de emotionata incat am refuzat. In curand managerii lui m-au chemat la o intalnire. Mi-au spus ca ma pot face cea mai mare vedeta din lume, dar ca trebuie sa dau totul. "Nu poti avea familie, nu poti lasa pe nimeni aproape de tine". Insa eu aveam deja un sot si un copil. Nu le puteam intoarce spatele, asa ca le-am spus (managerilor n.r.) ca voi munci din greu, insa nu asa cum imi cereau ei", povesteste Aura Urziceanu pentru The Times.

Oricum, in viata Aurei au urmat trei ani de turneu alaturi de Ellington, iar dupa decesul acestuia, a continuat sa mearga in turnee alaturi de o alta legenda a jazz-ului, Quincy Jones. Tot in anii '70, Aura Urziceanu a fost invitata sa cante alaturi de eroina sa, Ella Fitzgerald. "Atunci nu am avut emotii, insa acum numai cand ma gandesc am frisoane", spune Aura.

"Viitorul pare promitator pentru Aura, in jurul lansarii noului sau single, "Sweet Lies", scris de fiul sau. O melodie care sigur va ajunge hit", incheie The Times.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.