LifeStar 2 Iunie 2009 10:24
Millvina Dean, ultima persoana care supravietuise naufragiului Titanicului, a murit duminica la varsta de 97 de ani, in Anglia, a anuntat presa britanica, transmite AFP.
Elizabeth Gladys Dean, pe care prietenii o numeau Millvina si ai carei parinti emigrau in urma cu 97 de ani in Statele Unite, in Kansas, era un bebelus in varsta de doar doua luni cand Titanicul la bordul caruia se afla s-a scufundat dupa ce a lovit un iceberg, la 14 aprilie 1912. Fetita fusese pusa atunci intr-o geanta si salvata in siguranta. Mama sa, Georgette Eva si fratele sau Bertram au supravietuit, de asemenea, tragediei, dar tatal, Bertram Frank, a facut parte dintre cei 1.500 de pasageri si membri ai echipajului care au murit.

Doua dintre prietenele sale, a caror identitate nu a fost dezvaluita, au anuntat la BBC ca Millvina Dean s-a stins din viata intr-un azil din Hampshire, in sudul Angliei. Personalul institutiei a refuzat insa orice comentariu.

Millvina si-a petrecut cea mai mare parte a vietii la Southampton, de unde pornise Titanicul inainte de a se scufunda in apele inghetate ale Atlanticului de Nord. Familia ei dorea sa-si refaca viata in Kansas, unde tatal sau ar fi dorit sa-si deschida un magazin de tutun.
Nascuta la 12 februarie 1912, Millvina Dean era cel mai tanar pasager care se imbarcase pe Titanic.

Pachebotul, care era cel mai luxos si cel mai modern din lume la acea data, s-a scufundat in doua ore si 40 de minute.

Potrivit site-ului Encyclopedia Titanica (ET), Millvina Dean a fost cartograf al guvernului in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, apoi a lucrat pentru o societate de ingineri. Ea a marturisit presei ca nu a devenit o figura mediatizata decat dupa descoperirea epavei, in 1985, fiind solicitata pentru documentare si interviuri.

In 1997, Millvina acceptase sa vina la bordul vasului Queen Elizabeth 2 pentru a incheia voiajul intrerupt tragic al familiei sale catre Statele Unite. In schimb, a refuzat o invitatie la premiera filmului "Titanic", motivand ca ar bulversa-o prea mult.

Ultima supravietuitoare a Titanicului nu statea prea bine cu banii si nu reusea sa isi plateasca la zi facturile pentru azilul in care traia. In octombrie 2008, ea a reusit sa stranga 31.150 de lire (40.000 de euro), dupa ce a vandut la licitatie obiecte provenind de pe pachebot sau datand din acea epoca. A fost nevoita sa vanda o valiza veche de un secol plina cu vesminte donate familiei sale de locuitorii din New York atunci cand cei care au fost salvati au ajuns in Statele Unite.

Dupa licitatie, prietenii si membrii British Titanic Society si ai Belfast Titanic Society - pachebotul fusese construit la Belfast - s-au mobilizat pentru a-i asigura viitorul. Printre donatori figurau actorii Kate Winslet si Leonardo DiCaprio, vedetele filmului "Titanic". Cele doua staruri si regizorul filmului, James Cameron, au donat in total 30.000 de dolari.

Ultimul supravietuitor american al tragediei, tot o femeie, Lillian Asplund, a decedat in mai 2006 la varsta de 99 de ani. Ea avea cinci ani in momentul naufragiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.