LifeStar 23 Mai 2009 15:11
Premiul Saptamanii Internationale a Criticii, dedicat debuturilor si acordat in cea mai veche sectiune paralela a Festivalului de la Cannes, a fost decernat, vineri seara, peliculei "Adieu Gary", primul lungmetraj al realizatorului francez Nassim Amaouche, informeaza AFP.
Decernat tot in cadrul Saptamanii Internationale a Criticii, premiul Societatii autorilor si compozitorilor dramatici a fost acordat cineastului belgian Caroline Strubbe, pentru "Lost persons area", informeaza NewsIn.

Premiul Canal +, pentru cel mai bun scurt metraj, a fost acorat filmului "Slitage", al suedezului Patrick Eklund , iar "Prix decouverte" acordat de Kodak a revenit scurtmetrajului "Logorama", regizat de Francois Alaux, Herve de Crecy si Ludovic Houpain.

Creata in 1962, Saptamana Criticii a asistat, de-a lungul timpului, la debuturile unor regzori precum Ken Loach, Jacques Audiard si Gaspar Noé, care se afla, anul acesta, in competitia pentr Palme d'Or.

Trei dintre cele patru premii decernate in cadrul sectiunii competitive Quinzaine des realizateurs, respectiv Art Cinema Award, 7e Prix <Regards Jeunes> 2009 si Premiul SACD (Societatea autorilor si compozitorilor dramatici) au fost acordate filmului "J'ai tue ma mere" (I Killed My Mother"), regizat de canadianul Xavier Donal, o comedie care prezinta conflictele dintre o mama si fiul sau.

Cel de-al patrulea premiu, Label Europa Cinemas, a fost acordat filmului "La Pivelina", regizat de de Tizza Covi si Rainer Frimmel. Premiul SFR pentru scurtmetraj fost decernat productiei "Montparnasse", regizat de francezul Mikhaël Hers.

Quinzaine des realisateurs este organizata in timpul Festivalului de la Cannes, din 1969, de Societatea Realizatorilor de Film, si are ca obiectiv sprijinirea cineastilor pentru a fi descoperitie de public si de catre critici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.