LifeStar 18 Mai 2009 13:20
Singura femeie regizor care a castigat vreodata un Palme d'Or, Jane Campion, spune, intr-un interviu acordat cotidianului Times, ca femeile sunt prea sensibile pentru a deveni regizori de film si ca nu sunt destul de puternice pentru aceasta lume.
Jane Campion, care a primit un Palme d'Or in 1993 pentru "The Piano", a declarat ca, desi sistemul sexist al studiourilor de film, care se bazeaza pe barbati, joaca un mare rol in reticenta femeilor de a aborda aceasta lume, propria lor vulnerabilitate la critici reprezinta un factor care le impiedica sa ajunga in aceasta lume, potrivit NewsIn.

Potrivit regizoarei de origine neo-zeelandeza, mult mai putine femei decat barbati regizeaza filme, iar dezechilibrul intre genuri este si mai marcant in functiile de conducere din domeniu. Nicio femeie nu a castigat vreodata un Oscar pentru cel mai bun regizor si doar trei au fost nominalizate - Lina Westmuller pentru "Seven Bauties" in 1976, Champion cu "The Piano" in 1993 si Sofia Coppola pentru "Lost in Translation", in 2003.

Campion este prezenta, zilele acestea, la Cannes pentru premiera noului sau film,"Bright Star", un film care prezinta povestea relatiei romantice dintre poetul John Keats si vecina sa, Fanny Brawne.

"As fi incantata sa vad mai multe femei-regizor, deoarece femeile reprezinta jumatate din populatie si dau nastere intregii lumi. Fara femei, restul lumii nu ajunge sa afle sfarsitul povestii. Cred ca femeile nu cresc cu acelasi tip de critici ca si barbatii. Noi suntem tratate mai sensibil. Este destul de greu cand ajungi prima data in lumea productiei de film si trebuie sa fii dura la randul tau", a declarat ea.

Jane Campion mai spune ca sistemul din studiourile de productie cinematogrfica, unde sunt angajati mai multi barbati, este unul dificil, care nu are incredere in femei.

"Am fost foarte norocoasa, deoarece unele dintre sistemele cinematografice, spre exemplu cel din Australia, unde mi-am inceput cariera la mijlocul anilor '80, sunt sponsorizate din bugetul de stat si trebuie sa acorde atentie femeilor si barbatilor deopotriva", recunoaste regizoarea.

Campion este unul dintre cei patru fosti laureati de la Cannes care au intrat si anul acesta in cursa pentru Palme d'Or (alaturi de Ken Loach, Quentin Tarantino si Lars von Trier). Ea a avut prima oara contact cu festivalul de la Cannes in urma cu mai mult de 20 de ani, cand francezul Pierre Rissient a adus-o pe harta mondiala a cinematografiei. In 1986, Rissiet a decoperit trei scurtmetraje produse de Campion in arhivele Australian Film Comission si le-a inscris la Cannes. Unul dintre scurtmetraje, "Peel", a castigat in acel an premiul Palm d'Or pentru scurtmetraje.

Primul film regizat de Campion, "Sweetie", a fost prezentat in marile competitii in 1989, iar Pierre Rissient a ajutat-o sa primeasca fonduri pentru "The Piano", care a avut premiera la Cannes si a castigat premiile festivalului la categoria Cel mai bun film si Cea mai buna actrita in 1993. Filmul a mai castigat apoi 30 de premii internationale.

Jane Campion a mai regizat, in ultimii 16 ani, doar patru filme, unul dintre ele fiind "Bright Star", cu care concureaza anul acesta la Cannes. Justificarea oferita de Campion pentru faptul ca a produs doar patru filme explica, partial, si motivul pentru care atat de putine filme sunt produse de femei - existenta familiei. Jane Champion are o fiica, Alice, in varsta de 15 ani.

"Am o fiica si incep sa ma intreb daca stie ca are o mama. Am fost determinata sa petrec mai mult timp cu ea, cat timp inca mai era mica. Alice este motivul meu si reprezinta cel mai bun "film" al meu de pana acum", a declarat regizoarea in varsta de 55 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.