LifeStar 15 Mai 2009 11:55
Regizorul Francis Ford Coppola povesteste, intr-un interviu acordat Le Figaro, de ce ultima sa pelicula, "Tetro", a fost refuzata la competitia de la Cannes, dezamagit de faptul ca i se rezervase doar o seara de gala, mai mult onorifica
"Mi-as fi dorit sa fiu invitat nu pentru ca sunt celebru, ci pentru ca filmul meu este interesant", spune Copolla care, la cei 70 de ani ai sai, a trecut pragul marturisirii, incercand sa se oglindeasca autobiografic in ultimul sau film.

Filmul, al carui director de imagine a fost Mihai Malaimare Jr., spune istoria, adeseori sumbra, a rivalitatii tata-fiu, pe fondul secretelor de familie. Personajul principal, Tetro (Vincent Gallo), paraseste Statele Unite ale Americii, fugind de atasamentele familiale si, mai ales, incercand sa se desprinda de figura tatalui (Klaus Maria Brandauer), un sef de orchestra deopotriva genial si crud. Cand fratele mai mic, Bennie (Alden Ehrenreich), ii face o vizita, imaginile si angoasele copilariei revin.

"Este cel mai personal film al meu si cel mai autobiografic", se confeseaza cineastul. Filmul "Tinerete fara tinerete", adaptare a operei lui Mircea Eliade, i-a dat lui Copolla un sentiment de incredere, dar si dorinta de a scrie un scenariu care sa reflecte povestea propriei familii. "Tetro" poate fi o marturisire cinematografica a propriilor angoase si rivalitati, dar si a umbrei paterne. "Intr-o familie, nu poate exista decat un geniu", rezuma Copolla relatia tata-fiu, dar si pe cea dintre frati.

Aidoma personajului din film, tatal lui Copolla a fost un celebru sef de orchestra, care insa s-a luptat intreaga viata cu propriile frustrari. Fratele pierdut este si el un element din propria-i viata si, mai mult "cred ca sunt, putin, fiecare personaj din film".

Filmat alb-negru, cu cateva secvente color, "Tetro" va fi prezentat la sectiunea paralela festivalului de la Cannes, "Quinzaine des Réalisateurs, care are loc intre 14 si 24 mai. Este ultima editie care va fi coordonata de Olivier Pere, numit in aceasta pozitie in 2004. Pere a fost numit in functia de director artistic al Festivalului de la Locarno, din Elvetia.

Influentata de miscarea Mai '68, "Quinzaine des Réalisateurs", sectiune paralela a Festivalului de la Cannes, a descoperit regizori ca Ken Loach si Martin Scorsese.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.