LifeStar 14 Mai 2009 13:22
Grupul olandez De Toppers se va retrage din competitia Eurovision de la Moscova, daca autoritatile ruse vor impiedica desfasurarea unei parade gay planuita pentru sambata, ziua finalei concursului european, informeaza Reuters.
"Daca vom ajunge in finala si parada va fi suprimata cu forta, voi refuza sa urc pe acea scena din Moscova. Daca oamenii asemeni mie sunt discriminati in acest fel, nu am niciun motiv sa ma aflu acolo si voi lua primul avion spre casa", a declarat, pentru o televiziune olandeza, unul dintre membrii grupului.

Organizatiile care militeaza pentru drepturile homosexualilor au declarat ca vor ignora potentiala interdictie de a organiza aceasta parada si ca vor porni in mars prin Moscova, cu cateva ore inaintea finalei Eurovision.

Rusia a interzis o parada a homosexualilor, care urma sa aiba loc in aceeasi zi cu finala Eurovision, pentru ca aceasta ar submina moralitatea locuitorilor din Moscova, a declarat, joi, un purtator de cuvant al primarului capitalei Rusiei. Activistii pentru drepturile homosexualilor au organizat in ultimii ani la Moscova mici parade, fara a avea aprobarea autoritatilor. Unii dintre ei au fost arestati sau au fost batuti de grupuri neofasciste si de cei care se opun homosexualitatii.

"Guvernul rus spune: Moscova nu a avut niciodata parade de homosexuali si nici nu va avea",
a declarat Serghei Toi, purtatorul de cuvant al primarului Moscovei Iuri Lujkov. "Nu numai ca distrug moralitatea societatii noastre, ci provoaca dezordine in mod constient, care ameninta viata moscovitilor si a vizitatorilor", a adaugat Toi.

Nikolai Alekseiev, organizatorul paradei si un important activist pentru drepturile homosexualilor, scri pe site-ul sau ca evenimentul va avea loc oricum. "Este dreptul nostru si este garantat prin Constitutie. Niciun oficial, inclusiv primarul Moscovei, nu are dreptul sa il incalce", a precizat Alekseiev.

Purtatorul de cuvant al lui Lujkov a avertizat ca orice incercare de a organiza o parada neautorizata va fi "impiedicata de fortele de ordine, in concordanta cu legea".

Rusia a scos homosexualitatea din Codul Penal in 1993, la doi ani dupa dezmembrarea URSS, insa rusii inca nu au acceptat aceasta minoritate sociala. Astfel, homosexualii nu fac in general gesturi de afectiune in public.

Parada prevazuta pentru ziua de 16 mai urma sa coincida cu organizarea la Moscova a concursului de muzica Eurovision. Activistii le-au cerut concurentilor sa sustina pe scena drepturile homosexualilor.

Un purtator de cuvant al Eurovision, care se afla in prezent in Moscova, a refuzat sa comenteze interdictia de a organiza parada homosexualilor. In schimb, el a declarat: "Nu este un secret ca avem o audienta larga in randul homosexualilor si respectam pe toata lumea".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.