Sute de persoane s-au adunat ieri la cimitirul cartierului clujean Manastur pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Teo Peter, fostul basist al legendarei trupe Compact, disparut in urma unui accident rutier petrecut in noaptea de vineri spre sambata in Capitala. Printre cei prezenti la ceremonie s-a numarat si Jack Dyer Crouch II, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.

Capela in care au fost depuse pentru cateva ore ramasitele pamantesti ale rockerului clujean a devenit neincapatoare la orele amiezii, din ce in ce mai multe persoane fiind prezente chiar si pe platoul din fata marii sali cu pereti de caramida, unde a fost oficiata slujba religioasa. Pe langa membrii familiei indoliate, ai formatiei unde Teo Peter a activat vreme de aproape trei decenii, puteau fi vazuti oameni politici, artisti, membri ai unor trupe clujene sau din Bucuresti (Cargo, Desperado, Krypton sau Semnal M), motociclisti, fosti colegi de scoala, reprezentanti ai industriei muzicale locale si nationale, fani ai trupei, prieteni si apropiati. A fost prezent si ambasadorul SUA, Jack Dyer Crouch II, insotit de consulul american la Cluj, Michael Mates. Pe langa colegii de generatie, un numar coplesitor de tineri au asistat la intreaga ceremonie, pletosi, cu haine colorate si fete consternate, aflandu-se oarecum in contrast cu atmosfera cernita din cimitir.

Munte de flori si o mare de lacrimi

"Nu l-am cunoscut noi foarte bine pe Teo, insa am tinut sa fim aici pentru a-i fi alaturi fiului sau, cu care suntem prieteni si colegi de breasla", a declarat Paul Opris, component al trupei clujene Narkoma. La finalul slujbei religioase, oficiata de trei preoti, sicriul artistului disparut fulgerator dintre noi a fost dus incet spre locul de veci din cimitir, urmat de un lung convoi funebru ce a pornit in dangatul clopotelor dintre zidurile de beton ale capelei. Numeroasa asistenta, adunata in jurul gropii, pe alei sau pe morminte, a asistat la ultima rugaciune, dupa care, intr-o tacere desavarsita, groapa a fost umpluta cu pamant si un munte de flori si coroane funerare a acoperit mormantul celui care a fost Teo Peter.

Ce zic prietenii?

"Este important sa ne amintim de viata lui, de zambetul si glumele lui, de artistul genial Teo Peter, si nu de moartea, durerea si apasarea care ne stapaneste acum", considera Andy Ghost, membru al trupei Altar si prieten din copilarie al fiului celui disparut. Despre modul in care a plecat acesta dintre noi, Andy afirma ca "nici un accident nu este intamplator, Dumnezeu este stapanul tuturor lucrurilor, nu intamplator masina in care a murit avea numarul de inmatriculare cu cifra 54, anul nasterii lui Teo fiind 1954...´´.

Fane Nagy, bateristul formatiei Semnal M, a declarat ca l-a cunoscut pe Teo Peter inca din 1970, cand acesta a cantat pentru prima oara pe scena, la Eforie Nord. "Avea 16 ani si stiu ca fugise de acasa pentru a putea canta la chitara. Teo Peter activa atunci in formatia Solaris. A luptat mult pentru rock-ul romanesc. Acum e sus, in ceruri, si canta alaturi de Iuliu Merca", spune, ravasit de durere, Fane Nagy.