Dupa o saptamina de deliberari, la capatul unui proces care a durat mai bine de patru luni, juratii din procesul lui Michael Jackson l-au achitat pe cintaret pentru toate acuzatiile aduse impotriva sa, inclusiv cea de abuz sexual asupra lui Gavin Arvizo, un adolescent care avea 13 ani la data la care afirma el ca ar fi avut loc faptele.

Cuvintul "nevinovat", rostit de judecator de 14 ori, a stirnit de fiecare data aplauze si strigate de bucurie in rindul celor citeva sute de fani strinsi in fata tribunalului, care ascultau la radio ce se intimpla in sala. Evenimentele de la tribunalul Santa Maria din California au tinut cu sufletul la gura milioane de oameni de pe toate meridianele, interesul pentru soarta lui Michael fiind atit de mare, incit numeroase posturi de televiziune si-au intrerupt programul obisnuit pentru a transmite in direct mult-asteptata decizie.

Potrivit verdictului citit luni seara, Michael Jackson a fost achitat de toate capetele de acuzare formulate la adresa sa, printre care abuz sexual asupra unui minor, incercare de sechestrare a familiei acestuia si administrare a unei bauturi alcoolice, acuzatii pentru care starul muzicii pop americane risca sa stea chiar si 20 de ani in spatele gratiilor.

Dupa citirea verdictului, Jackson si-a sters ochii cu un servetel, fiind apoi imbratisat de avocatul sau, Thomas Mesereau. Vizibil epuizat, cintaretul a parasit sala de judecata la citeva minute dupa citirea verdictului, a schitat citeva saluturi catre fanii strinsi in fata tribunalului si a pornit in goana inapoi spre ferma Neverland. "S-a facut dreptate. Omul acesta e nevinovat. A fost tot timpul", a declarat avocatul Thomas Mesereau. Pe de alta parte, Mesereau a spus ieri, intr-o emisiune televizata, ca dupa aceasta experienta clientul sau s-a lecuit de dormitul in pat cu baietei si "va avea grija de acum inainte sa nu se mai puna in situatii de acest gen".

Achitat din lipsa de probe

Dupa luni intregi in care viata personala a lui Michael Jackson a fost disecata de presa din toata lumea, iar pasiunea sa de a dormi cu baietei in pat i-a socat pe multi, decizia celor 12 membri ai juriului
i-a surprins pe multi. Asaltati de jurnalisti dupa iesirea din sala de judecata, juratii care l-au gasit nevinovat pe Michael Jackson pentru toate capetele de acuzare au explicat ca probele aduse de procuratura li s-au parut cam subtiri. In plus, ei au declarat ca mama acuzatorului le-a facut o impresie foarte proasta in timpul marturiei sale, plina de afirmatii contradictorii.

Ei au declarat ca au fost iritati de femeie mai ales atunci cind aceasta, aflata in boxa martorilor, a pocnit din degete in directia lor. Multi comentatori au fost de parere ca procurorul Tom Sneddon si-a compromis cazul insistind sa o implice in proces pe mama lui Gavin. Daca Sneddon nu ar fi formulat si acuzarea referitoare la sechestrarea de persoana, depozitia femeii nu ar mai fi fost necesara, iar procuratura ar fi avut sanse mai bune de a obtine condamnarea cintaretului.

Michael a abuzat de alti baieti, cred juratii

Juratii au acceptat sa participe la proces cu conditia sa fie identificati cu numere, si nu dupa nume, dar dupa citirea verdictului, mai multi dintre acestia si-au dezvaluit numele in interviurile acordate presei.
Juratii au afirmat ca nu au vazut nici o dovada clara in sprijinul acuzatiilor aduse impotriva lui Jackson. "Asteptam dovezi si marturii mai bune, ceva mai convingator, dar nu a existat asa ceva", a declarat o femeie de 45 de ani, mama a trei copii, descriind si sentimentele juriului fata de obiceiul lui Jackson de a imparti patul cu copiii care viziteaza Neverland.

"Ce mama normala ar permite acest lucru? Nu-ti poti lasa copilul sa doarma cu altcineva, chiar daca este vorba despre Michael Jackson", a declarat juratul.
Juratul Raymond Hultman (62 de ani) a afirmat ca, dupa parerea sa, Jackson a molestat cel putin doi baieti, dar nu si pe acuzator. El a precizat ca a votat pentru achitarea cintaretului pentru ca avea indoieli in privinta credibilitatii acuzatorului. "Acest lucru nu inseamna ca e un om nevinovat, doar ca nu e vinovat de ceea ce a fost acuzat in acest proces", a mentionat juratul. Un alt jurat, Paul Rodriguez, a declarat ca juratii au stabilit de la bun inceput ca-l vor trata pe Jackson ca pe o persoana obisnuita si nu ca pe un megastar, fapt pentru care au putut lua o decizia corecta.

Intre extaz si indignare

Reactiile la achitarea cintaretului au fost dintre cele mai variate. Fanii lui Michael au sarbatorit, altii sint de parere ca, in pofida verdictului, Jackson nu-si va mai putea reface niciodata imaginea si cariera, in timp ce unii parinti au fost indignati de decizia juriului. "Acest proces m-a infuriat foarte tare pentru ca am vazut cum l-a epuizat pe Michael, care parea din ce in ce mai slab si mai fragil. Nu a facut niciodata rau nimanui", a declarat o fana din Australia, care in aprilie a calatorit in California pentru a asista la o parte a procesului.

Mohamad Zulkifli Abdul Jalil, editor al revistei "FHM" in Malaesia, a declarat ca, in pofida verdictului, cariera lui Michael Jackson este terminata. "Imi pare rau sa o spun, dar Jackson este blestemat pentru tot restul vietii", a afirmat jurnalistul. In Puerto Rico, mai multi parinti si-au exprimat consternarea fata de decizia juriului, caracterizind verdictul ca fiind "revoltator". "Este o greseala. Este incredibil ce s-a intimplat.

Am fost un fan al lui Jackson pina la virsta de 15 ani, dar am realizat ca se foloseste de imaginea sa pentru a abuza de copii", a declarat unul dintre parinti. Oricare ar fi adevarul, un lucru este sigur: dupa un proces care a durat patru luni, Michael Jackson se poate intoarce acum la muzica sa, incercind sa-i contrazica pe cei care considera ca nu va mai putea reveni niciodata in fruntea topurilor muzicale.

Imposibila intoarcere in topuri

In ciuda achitarii sale, Michael Jackson nu a depasit greutatile deoarece trebuie sa isi relanseze cariera si sa se puna pe picioare din punct de vedere financiar. "Ce poate face o persoana de virsta lui pentru a se relansa? Este dificil si totul depinde de capacitatea sa de a cuceri o noua generatie de fani", care nici macar nu se nascusera cind a debutat el, la inceputul anilor ‘80, explica Todd Boyd, profesor la Universitatea din California de Sud si specialist in cultura populara americana.

Un sondaj recent, realizat printre cititorii revistei cu profil muzical "Bilboard", arata ca 46a din cele 6.851 de persoane chestionate estimeaza ca, din punctul de vedere al carierei, Michael este terminat. "Chiar si inaintea acestui proces, incetasem de mult sa mai asteptam urmatorul album al lui Michael, asteptind mai degraba urmatorul scandal in care va fi implicat", declara la rindul sau profesorul Robert Thompson de la Universitatea Syracuse (New York). Pe de alta parte, Jackson, care a cistigat circa jumatate de miliard de dolari pina acum, risca alte procese deoarece multe dintre creditele sale se apropie de scadenta.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.