In urma cu aproape jumatate de secol, Pal Sarkozy de Nagy-Bocsa, fiul unui aristocrat ungar saracit, sosea la Paris neavand altceva decat hainele de pe el si o pereche de pantofi de imprumut.

El si-a petrecut prima noapte in capitala Frantei dormind la intrarea in metrou si fara sa banuiasca nici o clipa ca, peste aproape 50 de ani, fiul sau va deveni presedintele ales al tarii in care-si gasise refugiul. Saptamana trecuta, Pal Sarkozy, care traieste astazi intr-un apartament de lux din Paris, a acceptat sa-si relateze experientele in cadrul unui interviul acordat postului Omega TV, informeaza "The Telegraph".

"Am ajuns ca refugiat si am inceput o viata pe strazi", a declarat tatal presedintelui francez Nicolas Sarkozy, celebru pentru atitudinea sa dura in privinta imigratiei. Familia lui Pal, acum in varsta de 80 de ani, a fugit din Ungaria in Germania 1944, cand Armata Rosie i-a invadat tara. Ea a revenit in 1945, insa toata averea i-a fost confiscata.

"Intai l-am avut pe Hitler, iar apoi l-am avut pe Stalin. Nu am avut copilarie, nu am putut studia asa cum trebuia. Eram refugiati - ne intorceam, plecam din nou... A fost o copilarie foarte dificila", a marturist Pal Sarkozy. In 1948, dupa ce fortele sovietice de ocupatie au dorit sa-l trimita la munca fortata, mama sa l-a sfatuit sa plece in Vest.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.