Luminita Gheorghiu va interpreta rolul principal in filmul "Sunt o baba comunista", ecranizare a romanului omonim scris de Dan Lungu, care va fi regizat de Stere Gulea, a declarat, pentru NewsIn, regizorul.

"Am ales-o pe Luminita Gheorghiu pentru ca aveam nevoie de cineva care sa poata interpreta un personaj tipic, din clasa medie, din perioada comunista, inteligent, cu simtul umorului, cu autoironie. Nu vreau ca personajul principal sa fie vreo tampita nostalgica si nu vreau sa fie privita cu dispret pentru judecatile ei. Ea intelege ca lumea nu se opreste la granita vederii ei, dar acestea erau idealurile de atunci. Am respectat viziunea lui Dan Lungu, care povesteste, intr-un mod uman, despre o lume deformata de regimul comunist", a explicat Gulea alegerea Luminitei Gheorgiu - actrita cunoscuta de cinefili in special pentru rolul asistentei medicale din "Moartea domnului Lazarescu".

Regizorul mai dezvaluie ca, datorita caracterului de fresca, de reconstituire a unei epoci, filmul va avea, indiscutabil, un aspect comic. "Sper sa fie o comedie cu aspect nostalgic, in care sa vedem cum, pe langa nivelul oficial, absurd, vizibil, viata oamenilor decurgea normal. Privite de la o distanta convenabila, dupa 20 de ani, multe aspecte caracteristice epocii comuniste par absurde", spune Stere Gulea.

In privinta scenariului, Gulea precizeaza ca s-a folosit de doua variante. Prima a fost scrisa de Lucian Dan Teodorovici in toamna lui 2007, la propunerea lui Dan Lungu. "Cu aceasta prima varianta am obtinut o finantare de 1,2 milioane de lei de la Centrul National al Cinematografiei. Mi-am dat seama, insa, ca aceasta varianta ar fi dus la un film de epoca, ca din anii '70-'80, lucru care mi s-a parut riscant. Eu vreau un film din 2009, ca abordare, ca ritm, ca filmare, nu o reconstituire sociologica. Ne-am decis, astfel, asupra celei de-a doua variante, acum sase-sapte luni, pana atunci a stat la conservare. Cand vom intra in productie, vom incheia un contract cu CNC si vom atasa modificarile operate pe primul text", explica regizorul.

Filmarile pentru "Sunt o baba comunista" vor avea loc intr-un un orasel de provincie obisnuit, care sa pastreze, inca, atmosfera din perioada comunista. "Sa fie darapanat, dar nu mizerabil. Din punctul de vedere al lui Dan Lungu, acest oras nu ar putea sa fie decat din Moldova", spune Stere Gulea.

Pre-productia, care include si castingul pentru celelalte roluri, se va desfasura timp de cateva luni, iar filmarile vor incepe, cel mai probabil, in noiembrie-decembrie. "Estimez ca filmul va iesi, in acest context, cel mai devreme in toamna lui 2010. Producatorul este Andrei Boncea, de la Mediapro. Am lucrat cu el la filmul <Weekend cu mama> si i-am povestit despre acest scenariu, eu fiind deja in tratative cu Dan Lungu, autorul cartii. S-a aratat imediat interesat", precizeaza regizorul.

Stere Gulea estimeaza ca, date fiind caracteristicile povestirii, filmul va dura o ora, o ora si jumatate. Pentru echipa tehnica a filmului, in functie de disponibilitatea persoanelor vizate, regizorul s-a gandit, ca director de imagine, la Vivi Dragan Vasile sau Marius Panduru, iar pentru montaj, la fiica sa, Alexandra Gulea.

Autorul romanului care va inspira filmul, Dan Lungu, este unul dintre cei mai tradusi scriitori din tanara generatie. A facut studii postdoctorale de sociologie, la Sorbona, si este redactor al revistei pariziene Au Sud de l’Est. In 1996, Lungu, a initiat, la Iasi, grupul literar Club 8, iar intre 2001 si 2002, a fost redactor-sef al revistei de cultura Timpul.

Stere Gulea se numara printre cei mai respectati regizori romani, cu realizari memorabile cum ar fi productiile "Iarba verde de acasa" si "Morometii". Cel mai recent film al sau, "Weekend cu mama", a avut premiera in 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.