De departe, se poate spune fara nici o exagerare ca Andreea Esca este cea mai buna prezentatoare de stiri din Romania, chiar si in ciuda aparitiei unor posturi de televiziune specializate pe stiri. Or, aceasta sefie este intarita de nenumaratele premii obtinute de-a cursul anilor. Pe langa titlurile de "cea mai buna prezentatoare de stiri", Andreea Esca a fost desemnata "femeia anului", a castigat premii pentru "stil de cuplu", fiind o vedeta in adevaratul sens al cuvantului sau, daca vreti, un brand foarte important al postului din Pache Protopopescu.


- Au trecut 11 ani de la debutul Andreei Esca la pupitrul Stirilor PRO TV, timp in care se poate spune ca a condus autoritar acest segment de televiziune. Ce elemente au condus la aceasta sefie autoritara?

- Cred ca, in perioada in care mi-am inceput eu cariera, lucrurile se faceau in anumite etape, absolut esentiale pentru a rezista in timp. Nimeni nu era avid doar sa se vada la televizor, ci sa invete, sa alerge pe teren, sa gaseasca stiri, sa inventeze, sa se impuna. Asta a facut ca noi, ziaristii din acea perioada, sa supravietuim si acum. Avem o baza solida. Si este valabil pentru toti jurnalistii care s-au format imediat dupa Revolutie.

Nu aveam laptop-uri si camere digitale, nu aveam prompter de pe care sa citim stirile si nici cabine de montaj superperformante. Asadar, cand esti obisnuit sa lucrezi in conditii grele, e mult mai usor sa faci fata cand te ajuta atat de mult tehnologia.

Apoi este o chestiune de fidelitate, de obisnuinta. Intre telespectatorii mei si mine s-a creat o relatie foarte stransa. Suntem impreuna de atat de mult timp, pentru ca ne-am placut, ne-am dovedit alaturi in multe situatii si nu avem nici un motiv sa nu ne iubim la fel ca acum 13 ani.

- Democratia inseamna si o lupta continua pentru a fi cel mai bun. Or, in televiziune, este cu atat mai evident acest lucru. Si totusi, cand vorbim de stiri, este greu sa gasim un concurent veritabil pentru Andreea Esca. In acest context, ma intreb ce simte cea mai buna prezentatoare de stiri din Romania cand isi exercita activitatea de zi cu zi, stiind ca nu prea exista concurenta?

- Eu nu am gandit niciodata ca nu am concurenta, dimpotriva. Lucrez si traiesc gandindu-ma ca tot timpul sunt in competitie. Am mai spus-o, eu am facut inot de performanta si de pe atunci am ramas obsedata de concurenta si de lupta pentru a ajunge prima la capatul bazinului.

In plus, chiar nu cred ca se poate spune ca nu exista concurenta. Au aparut multi

oameni de stiri foarte buni. Dar daca te preocupa ceea ce faci in fiecare zi, iti place si ai oameni care te iubesc alaturi, nu poti decat sa iesi invingator.

- Pana nu demult, industria cinematografica furniza adevaratele vedete. Acum insa, din ce in ce mai multi specialisti considera ca televiziunea a preluat acest rol de fabricant de brand-uri. Oare chiar asa stau lucrurile?

- Ce facem noi in televiziune este perisabil. Daca dispari un an, nu mai stie nimeni cine esti. Nu este ca in cinema: ai jucat intr-un rol mare si ramai in istorie. Dar atat cat ai parte de privilegiul de a face o asemenea profesie minunata, trebuie sa o faci cu pasiune si constiinciozitate. Pentru ca se vede... si platesti! Sau esti rasplatit cu multi telespectatori.

- Avand o asemenea experienta de televiziune, ce sfaturi le dati tinerilor prezentatori de stiri? Este mai greu acum sa intri in aceasta piata decat acum 13-14 ani? Cum pot ei ajunge la nivelul Andreei Esca?

- Este mult mai greu sa patrunzi pentru ca este o mai mare concurenta, dar sunt si mai multe televiziuni fata de acum 13-14 ani cand am inceput eu. Atunci nu existau decat TVR si SOTI. Totul este sa nu fie furati de partea superficiala a acestei profesii, adica "sa se vada la tv" , si sa alerge mult pe strazi, sa aiba surse, sa stie tot, sa nu vrea vacante si bani multi de la inceput. Ca sa creasca in acest segment, ei trebuie sa iubeasca neconditionat aceasta profesie, care ar trebui sa le ocupe tot timpul.

- Televiziunile se dezvolta an de an, insa nu prea se vede foarte clar incotro. Din punct de vedere al stirilor, care ar fi tinta? Genul de stiri pe care le vedem la CNN, de exemplu? Este departe acest obiectiv?

- Cred ca si acum exista buletine de stiri foarte bune la televiziunile din Romania si nu cred ca exista o tinta. Stirile de la CNN nu sunt mai bune decat ale noastre, doar ca e un alt gen de prezentare, pentru ca e un canal specializat pe stiri.

- Iesind putin din spatiul strict profesional si, in acelasi timp, consultand palmaresul obtinut, fie in calitate de prezentator de stiri, fie pentru stil de cuplu sau premiile "femeia anului", ce-si mai poate dori Andreea Esca?

- Sanatate, sa-mi cresc copii si sa ma bucur de familia mea.

- In general, ideea de vedeta se asociaza cu viata mondena. Din acest punct de vedere, se poate spune ca exista suficiente vedete care speculeaza aceste evenimente strict pentru publicitate. In cazul dumneavoastra insa, aparitiile sunt destul de rare. Cum selectati evenimentele la care merita sa participati?

- Daca imi place, ma duc. E simplu. Insa nu merg la evenimente organizate sau dedicate anumitor marci de tigari pentru ca sunt impotriva acestui viciu, de care multi oameni nu sunt constienti din pacate.

- De fiecare data cand apareti la un eveniment monden, toata lumea va admira eleganta si tinutele, uneori, extravagante. Si totusi, acum cativa ani, adoptati o tinuta mai sport. Cum s-a realizat aceasta schimbare?

- E chiar invers. Acum sunt mai sport decat acum cativa ani. Am inceput sa port blugi prin 95 , iar in liceu ma imbracam ca o doamna de 30 de ani. Nu stiu de ce, dar m-am imbracat mereu cum am simtit si desigur in functie de evenimente.

- La final, am sa va intreb ce evenimente se intrevad pentru acest an in viata si cariera Andreei Esca?

- In acest moment nu intrevad decat ca in cinci minute ma duc cu Alexia, fetita mea, la teatru, asa ca va pup. Oricum, nu mi-am facut niciodata planuri decat pentru maximum saptamana urmatoare...