Cristi Puiu e pe val. S-a reprofilat pe regie dupa ce a studiat pictura si a ajuns sa cistige anul acesta un premiu important la Cannes si citeva la Festivalul Transilvania de la Cluj (TIFF), cu noul sau film, "Moartea domnului Lazarescu". Tinarul regizor a acceptat sa vorbeasca, in exclusivitate cu EVZ, despre controversa iscata in jurul finantarii filmului sau, aprobata doar dupa interventia fostului ministru Razvan Theodorescu, si despre mesajul acestuia care, spune el, vorbeste in principal despre lipsa de comunicare.

Cum te raportezi la presa care te-a criticat pentru ca ai obtinut finantare de la CNC, dupa interventia fostului ministru Theodorescu, desi proiectul fusese refuzat la inceput?

A fost destul de urit ce s-a intimplat. Imediat dupa concursul CNC de anul trecut, in unele jurnale au aparut tot felul de discutii legate de decizia juriului de a nu acorda bani lui Cristi Puiu, cel care obtinuse "Ursul de Aur" la Berlin. Zece zile mai tirziu, dupa ce Razvan Theodorescu a aprobat contestatia depusa de mine, presa iarasi a sarit in sus. Totul a fost foarte confuz in articolele din presa. Ziaristii nu cunosc situatia cinematografiei din Romania si in ce masura a fost aplicat cum trebuie regulamentul la CNC. De cele mai multe ori, ziaristii nu sint documentati si nici specializati in ceea ce scriu.

Il stiai pe Razvan Theodorescu in mometul in care ai depus contestatia?

I-am multumit atunci lui Razvan Theodorescu, i-am multumit si dupa ce am terminat filmul, i-am multumit si pe pelicula. Este firesc sa-i multumesc pentru ca el chiar m-a ajutat. Am fost luat insa in colimator in presa pentru asta. Culmea e ca in '90 il injuram pe Razvan Theodorescu in Piata Universitatii, cind el era presedintele TVR. Viata mi-a aratat ca lucrurile sint ceva mai nuantate. Oamenii nu sint numai buni sau numai rai. Toti sintem si buni, si rai. Totul depinde de pondere.

Filmul a urmarit si criticarea sistemului medical din Romania?

Exista un discurs secundar care priveste sistemul si mentalitatile din tara. Centrul de greutate al filmului se afla insa pe disparitia unui om. Un om moare. Cum spui povestea unui om care moare? Lazarescu moare intr-o lunga odisee, traversare si peregrinare de la un spital la altul. Si sistemul medical este angajat in aceasta poveste. Nu acesta a fost insa scopul filmului, ci poate numai un scop implicit. Este vorba de o lipsa de comunicare in film, dar aceasta se poate intimpla oriunde. Chiar si intre noi doi, aici.

Mutilat de oboseala

"Am dovedit ca se poate face film in Romania intr-un timp-record. De cind am intrat in productie si pina am terminat au trecut exact sase luni. Asta s-a intimplat pentru ca au existat, atit in actori, cit si in echipa de productie, dorinta si dragoste de film. Am filmat 39 de nopti. Actorii si echipa s-au pliat pe ritmul acesta. A fost greu pentru Fiscuteanu, care are 67 de ani. A fost greu chiar si pentru mine. Am cu 30 de ani mai putin si am fost distrus si mutilat de oboseala."
Mi-e foarte greu sa trec (...) peste cliseele din Vest in ceea ce priveste Romania. Ajungi in Vest si discutiile despre Romania se opresc la Nadia si la Hagi. Mi se pare cam putin. In rest, totul se reduce la copiii strazii si la ciinii vagabonzi. Este jenant.

Regizorul Cristi Puiu Pictor reprofilat

Cristi Puiu s-a nascut pe 3 aprilie 1967, la Bucuresti, si a fost pasionat de pictura inca din copilarie. A participat chiar si la o expozitie de grup la Laussanne, in Elvetia, in 1990. Dupa ce a studiat pictura un an, la Geneva, s-a inscris in 1993 la Departamentul de film. Si-a terminat studiile in 1996, a revenit in Romania si a cistigat concursul de scenarii organizat de Centrul National al Cinematografiei (CNC) in 1999, cu scenariul filmului "Marfa si banii", pelicula admisa la Cannes in 2001, la sectiunea "Quinzaine des Realisateurs".

Anul trecut, Puiu a cistigat "Ursul de Aur" la Berlin, cu scurtmetrajul "Un cartus de Kent si un pachet de cafea", dar a pierdut concursul CNC. Regizorul a obtinut bani de la buget pentru "Moartea domnului Lazarescu" in urma unei contestatii, printr-un ordin al ministrului culturii, Razvan Theodorescu. Filmul a cistigat premiul sectiunii dedicate tinerilor regizori, "Un certain regard", anul acesta la Cannes. (Sandra Scarlat)

"Moartea domnului Lazarescu"

Este primul lungmetraj din seria "Sase povesti de la marginea Bucurestilor". Filmul povesteste "aventurile" unui barbat de 63 de ani, domnul Lazarescu (interpretat de Ion Fiscuteanu), presupus alcoolic, plimbat noaptea din spital in spital si niciodata internat. Din distributie mai fac parte Luminita Gheorghiu, Dana Dogaru, Florin Zamfirescu si Monica Barladeanu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.