Comedia "Bienvenues chez les Ch'tis" regizata de Danny Boon, considerata cel mai mare succes al cinematografiei franceze din 1945, nu are sanse sa castige un premiu important, deoarece categoria dedicata comediilor ar putea fi creata abia din 2010, informeaza AFP.

Comedia "Bienvenues chez les Ch'tis" realizata de Danny Boon, care este considerata cel mai mare succes al cinematografiei franceze din 1945, este nominalizata la o singura categorie a premiilor Cesar, pentru cel mai bun scenariu. Acest lucru l-a determinat pe regizorul filmului sa anunte ca va boicota ceremonia de vineri subliniind nedreptatea care se face comediilor in cadrul premiilor Cesar, deoarece acestea nu au o categorie dedicata.

Un Cesar pentru cea mai buna comedie ar putea fi decernat incepand din 2010, crearea acestei categorii fiind pe ordinea de zi a urmatorului consiliu de administratie al Academiei Franceze de Arta si Tehnici de Cinema. Noua categorie ar urma sa corecteze reprezentarea slaba a genului comic la premiile Cesar, lucru subliniat inca din 1984 de Coluche (Michel Gerard Joseph Colucci), care atunci cand a primit trofeul pentru cel mai bun actor in rol principal a declarat ca cinematografia franceza traieste din comedii, insa recompenseaza dramele.

Filmul "Mesrine: L'ennemi public n°1" regizat de Jean-François Richet este considerat favorit la castigarea premiului Cesar pentru cel mai bun film francez, fiind nominalizat in total la 10 categorii, inclusiv pentru cel mai bun actor in rol principal si pentru cel mai bun regizor. "Mesrine" relateaza viata gangsterului Jaques Mesrine, de la primul sau pas ca raufacator pana in 1979, cand a fost prins de politia franceza.

"Mesrine" va concura la titlul de cel mai bun film francez cu "Seraphine" regizat de Martin Provost, "Un conte de Noel" al lui Arnaud Desplechin, "Il y a longtemps que je t'aime" de Philippe Claudel, "Pairs" al lui Cedric Klapisch, "Le premier jour du reste de ta vie" regizat de Remi Bezancon si "Entre les murs" al lui Laurent Cantet, care a luat Palme d'Or 2008 la festivalul de la Cannes.

Fiul lui Gerard Depardieu, Guillaume Depardieu, decedat in luna octombrie 2008 din cauza unei pneumonii, ar putea primi post-mortem premiul Cesar pentru cel mai bun actor, datorita prestatiei din filmul "Versailles".

In mod similar, Academia Americana de Film a oferit, duminica, regretatului Heath Ledger, premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar.

Cel mai cunoscut adversar al lui Guillaume este Vincent Cassel ("Mesrine"), cunoscut publicului pentru rolurile din "Ocean's Twelve", "Ocean's Thirteen" si "The Reckoning".

Pentru titlul de cea mai buna actrita in rol principal Kristin Scott Thomas ("Il y a longtemps que je t'aime") va concura cu Yolande Moreau ("Séraphine") si Tilda Swinton ("Julia").

La categoria cel mai bun film strain, filmul lui Sean Penn "Into the wild" va concura cu "Valse avec Bachir" (Israel), care a castigat anul acesta un Glob de Aur pentru Cel mai bun film strain, "There will be blood" regizat de Paul Thomas Anderson (SUA), care a castigat doua premii Oscar in 2008 si "Gomorra" (Italia) regizat de Matteo Garonne.

Premiile Cesar sunt decernate anual, din 1976, de Academia Franceza de Arta si Tehnici de Cinema. In cursa pentru premii intra filmele care au fost lansate in anul precedent, intre 1 ianuarie si 31 decembrie. Premiile sunt decernate de un colegiu format din 3.500 de profesionisti din domeniul cinematografiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.