Sectiunea de picturi ale vechilor maestri si din secolul XIX a colectiei Yves Saint Laurent & Pierre Berge a realizat ieri vanzari totale de 22,228 milioane de euro si a stabilit sase recorduri mondiale de pret, potrivit reprezentantilor casei de licitatii Christie's.

"Sectiunea Old Master and 19th Century Paintings & Drawings a colectiei Y.S. Laurent si Pierre Berge a stabilit sase recorduri mondiale. Lucrarile de arta oferite, realizate de-a lungul a patru secole, din exceptionalul secol al XVI-lea pana la inceputul secolului XX, reflecta amploarea si diversitatea exceptionala a colectiei. Fiecare dintre cele 24 de opere de arta care au fost vandute marti au o provenienta exceptionala si un impresionant istoric si atrag colectionari internationali si cunoscatori", a comentat Cecile Bernard, specialista responsabila de vanzare, potrivit NewsIn.

Printre tablourile care au realizat recorduri de pret se numara "Portrait of Alfred and Elisabeth Dedreux" al pictorului Theodore Gericault, vandut pentru noua milioane de euro, desi fusese initial estimat la sase milioane de euro. Alte recorduri au stabilit tablourile "Portrait of the Countess de la Rue" si "Andre-Benoit Barreau, called Taurel", pictate de Jean-Auguste-Dominique Ingres, vandute pentru doua milioane de euro, respectiv 910.000 euro (record al artistului).

Pictura realizata de Thomas Gainsborough, "Portrait of Giusto Ferdinando Tenducci", a fost vanduta pentru 2,193 milioane de euro, desi era estimata initial la 600.000 euro, iar "Portrait of a man holding a book" pictata de Frans Hals, estimata la 800.000 de euro, a fost vanduta pentru 3,5 milioane de euro, depasind asteptarile organizatorilor.

In prima zi de licitatie a colectiei Yves Saint Laurent si Pierre Berge, luni, sectiunea de arta impresionista si moderna a transformat colectia celor doi francezi in cea mai scumpa colectie privata vanduta vreodata, stabilind recorduri de pret pentru lucrarile a sapte artisti. In cadrul primei seri de licitatie au fost vandute 59 de opere de arta, pentru suma totala de 206 milioane de euro. Vanzarea, desfasurata la Grand Palais din Paris, a reunit peste 1.200 de colectionari din lume. Licitatia din seara zilei de luni a atins un record mondial pentru o colectie privata scoasa la licitatie, dar si pentru cea mai valoroasa licitatie din Europa.

Cea mai scumpa opera de arta vanduta a fost tabloul "Les cocucous, tapis bleu et ruge", pictat de Henri Matisse in 1911, vandut pentru aproape 36 de milioane de euro. Sculptura "Madame LR" a lui Constantin Brancusi a fost vanduta, tot luni, cu 29,125 de milioane de euro, cu mult peste pretul sau estimat de 20 de milioane de euro.

Un alt record stabilit de licitatia colectiei Yves Saint Laurent & Pierre Berge a fost si un un fotoliu "cu dragoni" realizat in 1917 de Eileen Gray a fost vandut pentru fabuloasa suma de aproape 22 de milioane de euro, desi era estimat initial la doar trei milioane de euro, informeaza NewsIn.

Vanzarea fotoliului "cu dragoni", realizat din piele maro si cu dragoni sculptati pe bratele de lemn rotunjite, reprezinta un record de pret pentru artista, dar si un record pentru o piesa de mobilier din secolul XX.

De asemenea, vanzarea fotoliului l-a situat pe locul doi in lista pieselor de mobilier cele mai scumpe, dupa "Badmington Cabinet" realizat in secolul XVIII vandut in 2004 pentru 27 milioane de euro.

O alta piesa importanta a acestei vanzari realizata tot de artista de origine irlandeza Eileen Gray (1878-1976) este piesa de mobilier "Enfilade", adjudecata pentru 3,5 milioane de euro francezului Phillipe Segalot, cunoscut pentru ca administreaza averea miliardarului Francois Pinault.

In sala din nou plina din Grand Palais din Paris, licitatia Christie's de arta decoratova din cadrul colectiei Y.S. Laurent a stabilit noi recorduri - la licitatia primului lot, format dintr-un ansamblu de 15 oglinzi semnat Claude Lalanne, cu o valoare estimata de un milion de euro, care a fost vandut pentru 1,8 milioane euro, stabilind un record de pret pentru artista. Un alt record a fost stabilit prin vanzarea unei perechi de banchete create de Gustave Miklos, adjudecate pentru 1,5 milioane de euro.

Licitatia colectiei Yves Saint Laurent, care contine peste 700 de obiecte de arta, va dura pana pe 25 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.