Celebra, deja, melodie populara "Pusca si cureaua lata” provoaca dispute aprinse in lumea muzicii populare din Transilvania.
Notorietatea melodiei i se datoreaza cuplului Traian Ilea-Valeria Codorean, creditati ca fiind autorii acesteia. Sunt insa multe pareri contrarii. Paternitatea "Pustii si curelei late” e revendicata, in primul rand, de rapsodul popular muresean Mircea Simionca, care a si inregistrat melodia, ca fiind proprietatea sa intelectuala, la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. "Eu am auzit melodia, pentru prima data, cantata de un instrumentist maramuresean, Marcel Seraz. Am preluat linia melodica, am adaptat versurile unui mai vechi cantec, de pe Valea Muresului Superior, si a iesit "Pusca si cureaua lata”. Am cantat pentru prima data acest cantec la Etno TV, in 2005. De acolo l-a luat Traian Ilea. Doi ani mai tarziu, am lansat acest cantec si pe un album, insa cuplul Ilea-Codorean lansasera si ei melodia, cateva saptamani inaintea mea. Mi-au furat, practic, cantecul, si au devenit celebri gratie lui”.

Ovidiu Purdea-Somes confirma: "Textul cantecului e al lui Simionca”


Versiunea rapsodului muresean e confirmata si de mai cunoscutul interpret Ovidiu Purdea-Somes. Acesta declarase, cu ceva vreme in urma, unei publicatii din judetul Cluj, ca a auzit si el melodia, pentru prima data, la acelasi Marcel Seraz. Purdea a cantat "Pusca si cureaua lata”, pentru prima data, in 2005, intr-o inregistrare tv.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.