Tudor Chirila duce mai departe povestea Vama Veche

"Povestea merge mai departe" pentru trupa Vama Veche. Dupa doi ani in care le-a fost lene, asa cum spune Tudor Chirila, grupul s-a mobilizat pentru un concert de anvergura, care anunta lansarea unui nou album. Consacrati cu povesti din armata sau idile la malul marii, baietii au lasat "vintul din Vama Veche" sa le aduca schimbarea, urmind sa urce acum pe scena cu o Vama aproape Noua: schimbari de stil, o noua formula de concert si alte surprize, printre care si colaborari cu DJ in voga, dar si cu vedete din garda veche, cum ar fi Alexandru Arsinel. Desi imprumutat de la una dintre terasele consacrate din Vama Veche, numele noului album, "Vama 9", anunta transformarile prin care trece trupa. Tudor Chirila a povestit pentru "Evenimentul zilei" ce se intimpla, "la inceput de sezon", in Vama Veche.

Va fi Vama complet 9?
Se lucreaza la acest album. Sunetul, asa cum am mai spus, va fi diferit. Ma incita ideea de a lucra cu un DJ si vom face testul la concert: daca publicul va aprecia cum suna, aceasta ar putea fi tendinta definitorie a noului disc. In ceea ce priveste versurile, caut un alt mod de exprimare, vreau sa schimb putin stilistica. Vreau un limbaj modern, cu termeni care se folosesc acum.
De pilda, am un vers care suna cam asa: "Eu ti-am upgradat sarutul". Nu stim sigur daca albumul va contine noua sau 11 piese. Daca va avea doar noua cintece, se va numi "Vama 9".
Vama Veche parea sa aiba doua mari teme de inspiratie.

Cea noua cinta tot despre mare sau armata?
"Vino sa visam sub apa", primul single, care are deja si videoclip, este singura piesa noua despre mare. De fapt, e un indemn de a merge la mare. Va fi un album putin mai rock, cu piese de protest. Vom cinta despre modul in care ar trebui sa ne traim viata, despre relatii. Eu am o problema in momentul asta: nu stim sa traim si viata trece pe linga noi in viteza. Pe album sint si piese cu mesaj social. Un alt cintec, "Eu ti-am alergat prin vene", vorbeste despre o iubire neimplinita. Mai vreau sa scriu o piesa despre cum sa faci dragoste.

Si ce recomanzi in acest din urma caz?
Inca nu mi-e clar, astept sa fiu inspirat. Voi face piesa la modul comic sau serios, nu stiu sigur deocamdata. E doar o tema generala, nu am de gind sa intru in detalii tehnice. Sint teme simple, firesti, pentru ca sintem o trupa care s-a impus prin firesc.

Primul concert mare, dupa o absenta indelungata?
Traim dintr-o piesa si doi ani, asa ca nu ne-am planificat niciodata cind sa scoatem un album. Il scoatem, pur si simplu, cind ne vine inspiratia. Revenim dupa doi ani. Am mai cintat intre timp, insa nu am avut un concert de o asemenea anvergura. Este primul de acest gen dupa musicalul "Am sa ma-ntorc barbat". Spectacolul de la Sala Palatului nu promoveaza noul nostru album, e doar o avanpremiera la trei piese noi. In schimb, venim cu o formula noua si cu un sound diferit.
Cintam trei piese cu un DJ, Silent Strike, care a mixat si in deschidere la Faithless. Pe scena vor mai fi Raul Kousak, Mihai Nenita, violonist, si Silviu Albei la trompeta.

E o perioada in care trupele consacrate prefera colaborari...
Noi ne-am ferit intotdeauna de colaborari. Nu dorim sa ne incadram in aceasta tendinta generala. Dar i-am propus lui Arsinel sa apara alaturi de trupa pentru ca sintem prieteni, lui ii place Vama Veche, in plus, are una dintre cele mai bune voci din showbiz-ul romanesc. Vom cinta doua melodii impreuna, preluari dupa "Domani" si "Mona Lisa", dar reorchestrate in stilul Vama Veche. E o chestie care trebuie vazuta.

Pana de idei? Ati mai avut un turneu, "Povestea merge mai departe", in 2000. De ce acelasi nume?
Povestea chiar merge mai departe. A devenit motoul trupei.

Alte concerte in weekend

Asta-seara, de la ora 20.00, la Sala Palatului, va avea loc concertul trupei suedeze Therion. Duminica, tot la Sala Palatului, de la aceeasi ora, formatia Vama Veche va avea si ea spectacol.
Veteranii de la Phoenix cinta miine, in Parcul Herastrau, de la ora 14.00.
Cargo si Directia 5 isi cheama fanii la Festivalul Tuborg, care are loc in Piata Constitutiei. Cargo cinta azi de la ora 19.00, iar Directia 5 miine, la aceeasi ora.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.