"Audienta iubeste Berlinala, chiar daca aici sunt prezentate pelicule neconventionale si mai putin comerciale", a declarat directorul Festivalului de Film de la Berlin, Dieter Kosslich.

La acest mega eveniment al culturii dar mai ales al cinematografiei din intreaga lume, Romania este reprezentata de lungmetrajele "Katalin Varga" si "Cea mai fericita fata din lume" si de scurtmetrajele "Bric-Brac" si "Renovare".

Ursul de Aur si Ursul de Argint sunt cele mai importante premii de la Berlinala, pe care le acorda un juriu international filmelor aflate in competitie si sunt unele dintre cele mai ravnite premii din lumea filmului.

Daca Romania a ratat unul dintre aceste premii in competitia de scurt-metraje, unde a fost reprezentata de doi tineri cineasti, Paul Negoescu si Gabriel Achim, raman sperante in ceea ce priveste filmele de lungmetraj.

Co-productia romano-anglo-maghiara "Katalin Varga", in care casa de productie Libra Film este partenerul majoritar, concureaza, alaturi de alte 25 de filme, pentru prestigiosul Urs de Aur, trofeul competitiei oficiale. Potrivit presei, filmul lui Peter Strickland, filmat in Transilvania, a fost primit la Berlin cu apaluze insufletite.

Si cineastul roman Radu Jude se afla in competitia pentru marele premiu, cu filmul deja mult titrat, “Cea mai fericita fata din Lume”.

Festivalul de Film International de la Berlin (Berlinala) s-a desfasurat pentru prima data in 1951, iar din 1978 se desfasoara in luna februarie a fiecarui an. Cele mai importante premii care se acorda la Berlinala sunt Ursul de aur si Ursul de argint.

In cadrul festivalului sunt prezentate anual peste 400 de filme, intr-un eveniment care timp de doua saptamani cucereste capitala germana.

Festivalul de Film de la Berlin, care se desfasoara in intervalul 5 - 15 februarie, a inregistrat vanzari record, 270.000 de bilete, in prima jumatate a editiei din acest an, dupa ce in 2008 au fost vandute, in aceeasi perioada, 240.000 de bilete, au anuntat organizatorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.