Festivalul International de Film de la Berlin anunta astazi ca cel mai varstnic regizor din lume, Manoel de Oliveira, primeste premiul Berlinale Camera, in semn de recunostinta fata de munca sa in domeniul cinematografiei.

Manoel de Oliveira este cel mai batran regizor din istoria filmului, care la cei 100 de ani, se afla inca pe platoul de fimare.

Oliveira sustine ca a ajuns la aceasta varsta datorita muncii. "Daca te opresti din munca, mori. Daca mi se ia cinematografia, voi muri", declara regizorul portughez. Criticii din intreaga lume l-au laudat pentru filme ca O Passado e o Presente, 1972 sau O Convento,1995.

Regizorul portugehz Manoel de Oliveira a debutat in anul 1931, cu filmul mut Douro, Faina Fluvial si putem spune ca viata acestui regizor ar putea fi sinonima cu o istorie traita a filmului.

De atunci, Manoel de Oliveira a facut cel putin un film pe an. “Nu am nici un secret pentru asta - este munca! Este vorba despre a face ceva, este un impuls natural(…) Cinematograful este oglinda vietii. Nu cred ca exista o oglinda mai simpla decat asta! A face film, este singura reflectie a vietii. Si, pentru ca este o reflectie a vietii, este in acelasi timp o inregistrare a vietii”, spunea batranul cineast, intr-un interviu acordat Euronews.

Pentru a marca premiera ultimului sau film, Excentricitatile unei blonde (Singularidades de uma rapariga loura), Manoel de Oliveira a fost invitat in sectiunea Berlinale Special. Festivalul International de la Berlin il celebreaza astfel pe acest maestru al cinemtografiei si ii acorda premiul Berlinale Camera pentru realizarile intregii sale vieti, marcate de film.

Premiera filmului Singularidades de uma rapariga loura va avea loc maine, cand Manoel Oliveira se va afla in fata publicului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.