Anul cinematografic 2004 a fost dominat fara drept de apel de doua pelicule extrem de controversate: "Patimile lui Hristos" si "Fahrenheit 9/11" care, desi nu anuntau nimic spectaculos, au reusit sa influenteze incasarile anuale ale cinematografiei mondiale.

Acum, la sfarsit de an, studiourile si producatorii se pregatesc de zor pentru cele mai tari confruntari: Globurile de Aur si premiile Oscar, incercand prin toate mijloacele sa culeaga cat mai multe premii puse in joc pentru acest an. In ciuda succesului inregistrat, ambele filme sunt contate cu sanse slabe la Oscar, criticii considerand ca reprezentantii Academiei Americane de Film nu vor tine cont nici de incasari si nici de scenarii. Si totusi, pana la publicarea nominalizarilor pentru Globurile de Aur si Oscar, atat Mel Gibson, cat si Michael Moore au sanse sa obtina premii la The People´s Choice Awards.

Premiile anuale "The People´s Choice", organizate de revista "Entertainment Weekly", contin 14 categorii, printre care se afla traditionalele: "cel mai bun film", "cea mai buna drama", "cea mai buna comedie" sau "cea mai buna continuare", la care se adauga premii pentru "cea mai buna coafura" sau "cel mai frumos zambet".

Procesul de nominalizare, precum si desemnarea castigatorilor rezulta in urma unui vot national, realizat de revista "Entertainment Weekly", de echipa de productie a premiilor, precum si de fanii culturii pop.

Revenind la competitia in sine, filmul "Fahrenheit 9/11" participa la categoria "cel mai bun film" alaturi de "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", "The Incredibles", "Shrek 2" si "Spider-Man 2", in timp ce "Patimile lui Hristos" apare pe lista nominalizatilor pentru "cea mai buna drama", unde va lupta cu "Finding Neverland", "The Bourne Supremacy", "Collateral" si "Ray", filme propuse de critici si pentru competitia Oscarurilor.

Premiile "The People´s Choice" vor fi decernate pe 9 ianuarie, in cadrul unei ceremonii ce va fi transmisa de reteaua americana CBS.

Mel Gibson - 414 milioane de dolari dintr-un singur foc!

In cele aproape 10 luni de la lansare, "Patimile lui Hristos" a reusit sa creeze o adevarata isterie la Hollywood incasand suma record de peste 610 milioane de dolari, la care se vor adauga inca cel putin 200 de milioane, provenite din vanzarea filmului pe suport DVD si VHS. Dupa aceasta performanta, editorii de la "Entertainment Weekly" considera ca "Patimile lui Hristos" este unul dintre cele mai puternice filme din istoria Hollywoodului, Mel Gibson devenind cea mai puternica personalitate a cinematografiei americane. Mai mult decat atat, in ciuda faptului ca la inceputul filmarilor Gibson nu se bucura de sprijinul nici unui studio important, fiind nevoit sa finanteze cu banii sai (30 milioane de dolari) aceasta productie, acum, dupa 10 luni, regizorul poate fi considerat si un foarte bun om de afaceri, averea stransa gratie "Patimilor" fiind estimata la nu mai putin de 414 milioane de dolari. Conform specialistilor, aceasta suma are mari sanse sa creasca considerabil, in momentul in care "Patimile" vor fi cumparate de retelele de televiziune pay-per-view. Conform declaratiilor criticului de film Tim Brody, "Patimile lui Hristos" ocupa prima pozitie in topul incasarilor, la capitolul "filme care nu s-au lansat vara sau de sarbatori", fiind in acelasi timp cel mai puternic film religios din istoria Hollywoodului.

"Am crezut ca va fi un film mic"

Intr-un amplu material publicat la sfarsitul lunii octombrie, revista "Hollywood Reporter" l-a declarat pe Mel Gibson "inovatorul anului 2004", considerand ca "Patimile lui Hristos" a fost mai controversat decat clasicul "The Birth of a Nation" (1915).

In interviul ce insoteste acest material, Gibson reuseste sa-i socheze pe ziaristi, declarand ca nu s-a asteptat nici un moment la o asemenea avalansa de critici si dezbateri.

"Am fost surprins de ferocitatea reactiilor, care au durat aproape un an intreg. Mai mult decat atat, nu speram ca voi beneficia de 68 sau 70 de editoriale in , ceea ce este foarte bine. Din pacate, nici unul dintre aceste materiale nu era favorabil. Critica la adresa

a devenit o moda. Cu toate acestea, controversele nu inseamna neaparat cheia succesului. Uitati-va ce s-a intamplat cu filmul lui Scorsese ("The Last Temptation of The Christ"/1988). A fost controversat, insa a murit foarte repede...

Cand m-am apucat de acest film am crezut ca va fi unul mic. Ma asteptam la ceva reactii, insa niciodata nu m-am gandit la nebunia asta", a spus Gibson pentru Hollywood Reporter.

Cat despre Oscar? Tactica de "guerilla", adoptata pentru promovarea filmului, precum si lansarea "Patimilor" pe suport DVD in septembrie, si nu in decembrie, asa cum se intampla in mod normal, s-ar putea sa-l coste pe Gibson toate sansele pentru Oscar...