Primul vocalist al celebrei trupe timisorene, Mony Bordeianu, se reintoarce in sanul legendarei formatii pentru un concert clujean de promovare a albumului "Back to the Future“.

Mony Bordeianu este unul dintre cei patru muschetari care au pus umarul la inceputul anilor ’60 la nasterea formatiei Phoenix.

Peste mai bine de patruzeci de ani, primul solist al grupului timisorean revine in tara, la Cluj, pentru a sustine pe 29 ianuarie un concert de promovare a LP-ului „Back to the Future“ semnat de Phoenix si Mony Bordeianu.

"Chiar daca albumul a fost semnat astfel, eu sunt parte din Phoenix, ma simt foarte bine in mijlocul trupei“, spune Bordeianu, stabilit in prezent in Germania. Si nu e greu de inteles de ce. „Cand l-am cunoscut pe Nicu Covaci aveam amandoi vreo 13-14 ani.

Ne-am cunoscut la o baie publica unde jucam prinsa in apa. Apoi ne intalneam in parc si repetam la chitara. Nicu imi mai arata acorduri si ma invata cum sa cantam pe doua voci“, isi aminteste Bordeianu preistoria trupei renascute din cenusa.

La inceputul anilor ’60, isi aminteste vocalistul, Covaci canta cu o brigada artistica a Scolii Medii nr. 2 din Timisoara, fiind coleg de trupa cu Bela Kamocsa. La randul sau, Bordeianu povesteste cum canta in vremea liceului intr-un club din cartierul Mehala. In 1962, Covaci, Bordeianu, Kamocsa si Claudiu Rotaru, vecin cu cei trei, au fondat trupa Sfintii, nume schimbat in scurt timp in Phoenix, la cererea UTC-ului local. „Bazele au fost puse in ‘62, dar am inceput sa cantam serios din ’63. Mergeam la baluri de bacalaureat sau studentesti. La inceput castigam putin. Cred ca fiecare capata 50 de lei pe concert, Abia peste cativa ani, cand cantam la clubul «Lola», primeam cate 500 de lei pe cantare. La inceput interpretam mai ales coveruri din Beatles, Rolling Stones, Pretty Things, Birds, tot ce era pe atunci“, spune Mony Bordeianu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.