"Nevoi speciale", ultimul roman al scriitorului Dan Sociu, aparut de curand la Polirom, spune povestea unui om dupa ce a renuntat la alcool.

Scriitorul traieste (mai mult) la Berlin, intretinandu-se din redactari si traduceri de carti facute pentru edituri romanesti.

In acest interviu, Dan Sociu vorbeste despre viata ieftina de la Berlin (in raport cu Bucurestiul), restaurantele asiatice si nevoile lui speciale.

Cartea ta nareaza trei luni petrecute cu o bursa de scriitor la Akademie Schloss Solitude in Berlin. Ce inseamna o astfel de bursa?

Nu a fost propriu-zis o bursa, am fost invitat, la recomandarea lui Mircea Cartarescu, sa stau acolo trei luni si, la schimb, un alt scriitor sa stea trei luni in Romania. Schloss Solitude a incercat sa colaboreze cu Uniunea Scriitorilor pentru cazarea lui, dar acestia au pus conditia sa aleaga ei omul pe care sa-l trimita acolo, ceea ce directorului Akademiei nu i-a convenit, asa ca, practic, in programul asta, numai eu am avut de castigat. La Akademie primesti 1.000 de euro pe luna si cazare si nu esti obligat sa faci ceva neaparat atunci, dar majoritatea rezidentilor simt ca trebuie sa o faca, cum e si firesc. In cazul meu chiar nu era nici o obligatie, avand numai trei luni la dispozitie, timp in care e greu sa faci un proiect.

Cartea am purtat-o cumva in cap inca de cand am stat in spital si am renuntat la alcool, pentru ca mi se parea bizar ce se intampla in mintea mea si trebuia sa comunic asta. Rezidenta si despartirea de prietena mea au fost triggerul (resortul – n. red.) care a declansat povestea. Am scris cartea cam intr-o luna si ceva (prima versiune), cate 10-15 ore pe zi si mi-a placut mult.

Dupa ce bursa s-a sfarsit, ai petrecut cateva luni la Berlin, noul Amsterdam al alternativilor. E adevarat ca e mai ieftin decat Bucuresti? Fa, te rog, o lista comparativa de cheltuieli.

In afara de transportul in comun, care e cam de zece ori mai scump decat in Bucuresti, cred ca totul e mai ieftin. Poti gasi apartamente mari, luminoase, cu 170 de euro (asa am stat eu pana de curand, dar o sa-mi gasesc in primavara ceva si mai ieftin) si nu-ti trebuie nici un fel de mobila, o primesti de la altii sau o gasesti pe strada sau la mana a doua, ca si multe alte lucruri (sigur, daca ai blocaje de provincial, nu te manjesti cu asa ceva, iti iei de la Ikea, ca sa mai umpli lumea cu niste obiecte, ca nu sunt destule). Drogurile sunt foarte ieftine si acolo chiar se iau multe, de aceea oamenii sunt mai putin nebuni (foarte rar vezi vreun fel de violenta, in general legate de cocaina si alcool).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.