Filmul "Second Hand" este un debut al lui Dan Pita pe anul 2000, dupa 8 ani de absenta.
"Second Hand" nu este un film social. Este un film care vorbeste despre dezorientare, despre tineri, despre cautare, despre lucruri false, superficiale, fara continut, dar si despre iubire. "Am plans cand am citit scenariul pentru ca in acea perioada ma confruntam cu probleme personale grave si eram intr-o stare fizica si psihica destul de labila. Poti reactiona emotional si daca vezi aprinzandu-se un neon. Cred ca e o poveste posibila, insa au fost momente cand mi-as fi dorit ca ca anumite lucruri sa decurga altfel, ca ritm, ca dialog. Cunosc liceene care nu prea au experiente de viata si o fura pur si simplu din revistele pentru femei sau din carti.

Paradoxal este faptul ca vorbesc in clisee, folosind replici care in realitate sunt puerile. La mine sunt momente care, in dialog, au o anumita artificialitate care tine de personajul lui Petre. Are si el anumite clisee cand vrea sa impresioneze pe cineva sau sa vrajeasca", spune Mihai Calin. Rolul din "Second Hand" a insemnat pentru Mihai o bucurie de a lucra cu Dan Pita dar si foarte mult efort. In perioada filmarilor, Mihai Calin a jucat la Teatrul National unde nu a gasit intelegere in ceea ce priveste programul, asa incat timp de trei saptamani a dormit doua ore pe noapte, a filmat, a participat la repetitii la teatru.

Nici Alexandra Dinu nu a avut parte de un tratament mai usor. Deplasarile foarte dese in Italia ale Alexandrei, sarcina care a aparut chaiar in perioada filmarilor l-au determinat pe Dan Pita sa-i dubleze vocea cu cea a actritei Irina Movila.Petre este un "VIP cu legitimatie" care s-a inconjurat de liceeni, din ultimul an de la liceul de muzica, carora le ofera sex, droguri, destrabalare sub forma unor banalitati care le fac noptile mai palpitante. Intre ei a avut ghinionul sa se intre si Andreea, o eleva model, o violonista studioasa cu parinti celebri care nu agreeaza distractiile lui Petre dar nu are puterea sa se opuna.

Petre in "ticalosia" lui chiar o iubeste iar Andreea in naivitatea ei il crede si de aceea suporta violurile repetate. Este un film cu final deschis, care a creat o controversa intre regizorul Dan Pita si scenaristul Radu F. Alexandru. Regizorul nu a vrut sa-si asume responsabilitatea unei solutii finale a filmului, adica sa arate explicit sinuciderea Andreei iar scenaristul isi doreste un remake pentru ca povestea in tragismul ei trebuia dusa pana la capat, adica Andreea se sinucide iar Petre o urmeaza, "este singurul final care poate intregi povestea"- afirma Radu F. Alexandru.

"Filmul este poate prea sordid. Nu este un film bun sau prost ci un film care merita vazut pentru rolul magistral pe care il face Mihai Calin (Petre), pentru jocul de admirat al Alexandrei Dinu (Andreea), care desi nu are experienta este credibila si nu in ultimul rand pentru decoruri care sunt fabuloase si ne fac sa uitam de pivnitele bucurestene care dau impresia de baruri", comenteaza Irina Margareta-Nistor, jurnalist de cinema si teatru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.