Luminita Anghel si Sistem, cei care au realizat o performanta pentru Romania, clasandu-se pe locul trei la concursul Eurovision desfasurat la Kiev, in Ucraina, au avut miercuri seara o intalnire spectaculoasa cu presa, din care nu au lipsit nici felicitarile, dar nici reprosurile.

Desi toata intalnirea a fost transmisa in direct de catre televiziunea publica, fericitii castigatori nu au fost scutiti de un show de toata frumusetea. Ceea ce ar fi trebuit sa fie o seara dedicata felicitarilor si elogiilor s-a transformat intr-un adevarat balci, intreaga audienta ajungand la concluzia ca romanul nu stie sa se bucure. Faptul ca pentru prima oara Romania ocupa o asemenea pozitie se pare ca nu a fost suficient pentru a trece peste anumite orgolii, conferinta de presa transformandu-se intr-o sedinta colectiva de spalat rufe in public. Singurele momente de relaxare au fost cele in care TVR difuza scurte reportaje de culise de la Kiev.

Diplomatie de complezenta

Scandalul a inceput din momentul in care o ziarista i-a cerut Luminitei o justificare pentru afirmatia facuta pe unul dintre posturile de televiziune, si anume: "De-abia astept sa ma intalnesc cu jurnalistii ca sa-i dau cu capul de toti peretii".
Solista a ripostat, declarand ca a fost doar o metafora la adresa celor care "au aruncat cu noroi" in ea. "Eu sunt diplomata. Nu am venit aici sa ma cert cu nimeni. Dar m-a durut ceea ce s-a scris despre mine fara justificare."

Compozitorul marginalizat

Aceasta a fost scanteia ce a incins atmosfera, dandu-i frau liber compozitorului Cristian Faur, care a dorit sa-si exprime nemultumirea de a nu fi fost bagat in seama de catre membrii echipei inca de dinaintea plecarii lor la Kiev.

Faur le-a reprosat Luminitei si trupei Sistem ca a fost "dat la o parte", numele lui nefiind aproape deloc promovat. Luminita insa l-a contrazis agresiv, precizand ca i-a amintit numele ori de cate ori era cazul, la Kiev. Dan Manoliu, seful delegatiei romane la Eurovision, a adaugat ca numele autorului piesei a fost mentionat in toate materialele promotionale puse la dispozitie de TVR la Kiev.
Faur a continuat insa cu reprosurile, aducand in discutie un moment din timpul selectiei nationale, cand nu a avut loc sa stea pe scaun langa Luminita si Sistem. El chiar i-a facut cadou Luminitei o poza inramata in care el nu se vede din cauza cotului lui Zoli...

Compozitorul s-a declarat "uimit cat de bine se inteleg acum baietii de la Sistem cu Luminita. Ceva s-a intamplat intre ei, dar nu stiu ce anume", a marturisit mirat Cristi Faur. El le-a reamintit celor prezenti ca, atunci cand Dana Dorian a venit cu ideea ca piesa "Let me try" sa fie cantata de Luminita in colaborare cu Sistem, Zoli (liderul trupei) nu a avut o reactie pozitiva.
Ba chiar a cerut un timp de gandire, afirmand ca nu sunt in target si apoi a dorit ca melodia sa fie modificata ca sa aiba mai mult spatiu de desfasurare. In opinia lui Faur, Zoli a considerat initial ca Luminita Anghel nu se ridica la pretentiile brandului Sistem.

Iubitul-manager, gata de atac

Reprosurile care au continuat apoi de ambele parti - Cristi Faur versus Luminita Anghel si Sistem - l-au agitat asa de tare pe managerul si, in acelasi timp iubitul interpretei, Bogdan Steglea, incat acesta a trecut imediat la amenintari.

Intr-o pauza de transmisie, el s-a ridicat de pe scaun si i-a soptit la ureche compozitorului numai "urari de bine", gest care a facut-o pe Luminita sa se agite. Dar degeaba, in doi timpi si trei miscari, rosu la fata de nervi, Bogdan si-a varsat oful. Pana la urma, cantareata-clienta-iubita a reusit sa-l tempereze, intr-o pauza prilejuita de difuzarea unui material de la Kiev, cu mesajul curat nediplomat: "Bogdane, lasa-l in pace, ne vede presa si ne facem de rahat! Inceteaza cu amenintarile, ca imi strici imaginea!".

Banii, marul discordiei

Despre impartirea acestor bani, Zoli a declarat ca, "in urma unei conventii scrise, s-a hotarat ca aceasta suma sa fie impartita in mod egal intre Luminita Anghel, trupa Sistem si compozitorul Cristian Faur, fiecaruia revenin-du-i 2.000 de euro".
Cristi Faur nu a fost nici de aceasta data de acord cu afirmatia lor, spunand ca el nu a semnat asa ceva. Pana la urma, compozitorul si-a schimbat treptat atitudinea fata de "adversarii" sai, iar in final chiar "a cazut la pace" si i-a felicitat pentru performanta atat pe Luminita, cat si pe Zoli...
Despre o eventuala noua colaborare intre Luminita si Cristi Faur, cantareata a spus: "Daca el o sa doreasca, da!".

Nici un leu de la stat

In ceea ce priveste finantarea participarii Romaniei la concurs, Dan Manoliu a precizat ca TVR a suportat cheltuielile de cazare, transport, materiale promotionale si promovare in strainatate. Bugetul investit a fost de aproximativ trei miliarde de lei, la care s-au adaugat 1,5 miliarde de lei - taxa de participare platita la European Broadcasting Union (EBU). La aceste cheltuieli s-au adaugat si 3.000 de euro pentru transportul butoaielor la Kiev.

Invingatorii s-au ales cu 6.000 de euro, suma primita in avans de la EBU pentru licentierea piesei si comercializarea ei pe plan international. Bani la care statul roman nu va mai adauga absolut nici un leut. Asta in conditiile in care trupa Zdob si Zdub (foto) va primi de la bugetul de stat al R. Moldova 50.000 de euro, suma pe care a cheltuit-o in vederea participarii la concursul Eurovision. Presedintele Vladimir Voronin, care i-a primit miercuri pe reprezentantii R. Moldova la Eurovision, a mai promis ca statul va contribui financiar si la realizarea videoclipului piesei "Boonika bate doba".


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.