Cea de-a 70-a editie a concertului de Anul Nou, sustinut pe 1 ianuarie de Filarmonica din Viena, va fi transmis in direct in peste 40 de tari, inclusiv in Romania, la TVR 1, de la ora 12.15, potrivit site-ului filarmonicii.
Evenimentul gazduit de Musikverein din Vienna va fi difuzat inregistrat in alte 20 de tari si la 300 de posturi de radio.

Concertul va fi dirijat, in premiera, de Daniel Barenboim, pianist si dirijor care lucreaza din 1989 pentru Filarmonica Viena. Si tot la concertul de anul acesta, va fi prima data cand va fi introdusa in program o lucrare a lui Joseph Haydn si prima data cand muzica genericului ce precede transmisiunea live (celebrul imn Eurovision Fanfare) va fi interpretata live de Filarmonica din Viena.

Programul concertului cuprinde 13 lucrari de Johann Strauss si trei semnate de Joseph Haydn, Josef Strauss si Josef Hellmesberger. Ca in fiecare an, concertul se va incheia cu "Marsul Radetzki", compus de Johann Strauss.

Biletele de intrare au fost vandute inca de la inceputul anului. Intre 2 si 23 ianuarie, cererile pentru bilete au fost trimise pe internet, prin completarea unui formular pe site-ul Filarmonicii. Ulterior, organizatorii au organizat o tragere la sorti, stabilind astfel cine va putea sa cumpere bilete. Pretul acestora - intre 30 si 940 de euro.

Tinuta la concert este obligatorie. Domnii trebuie sa poarte costum sau frac si cravata sau papion, iar doamnele - rochie lunga.

Inregistrarea concertului va fi disponibila pe CD, incepand cu 7 ianuarie, si pe DVD, din 12 ianuarie.
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena este o traditie veche din 1939, in care sunt prezentate, in majoritate, creatii ale familiei Strauss (Johann Strauss I, Johann Strauss II, Eduard Strauss si Josef Strauss). In primii ani, concertul a avut loc pe 31 decembrie, dupa care data evenimentului a fost mutata pe 1 ianuarie.

Filarmonica din Viena a fost infiintata in urma cu 160 de ani, fiind cea mai cunoscuta orchestra din capitala Austriei. Sediul Filarmonicii este in sala de spectacole Wiener Musikverein, una dintre cele mai cunoscute sali din lume. Concertul este transmis in direct de ORF, televiziunea de stat austriaca, si este preluat de reteaua Eurovision, parte a European Broadcast Union.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.