Bettencourt, in varsta de 86 de ani, nu va face "niciun comentariu", dar "tine sa-si asigure prietenii de starea sa de sanatate excelenta", a declarat miercuri, intr-un comunicat, purtatorul ei de cuvant.

Fiica ei, Françoise Bettencourt Meyers, a sugerat insa faptul ca este posibil ca mostenitoarea sa nu mai fie in deplinatatea facultatilor mentale, deoarece a acordat donatii in valoare de un miliard de euro fotografului François-Marie Banier.

Interogata de anchetatorii de la brigada financiara, in vila sa din Neuilly, zona de lux de la periferia Parisului, Lilianne Bettencourt ar fi refuzat o expertiza medicala, care i-ar putea fi insa impusa de justitie, daca va raspunde acuzatiilor fiicei sale.

Cu o avere estimata la 22,9 miliarde de dolari (15,5 miliarde de euro), Lilianne Bettencourt este una dintre cele mai bogate femei din lume si ocupa locul doi in topul celor mai bogati oameni din Franta, dupa Bernard Arnault, proprietarul gigantului produselor de lux LVMH, potrivit ultimului clasament al revistei americane Forbes.

Françoise Bettencourt Meyers, care face parte din consiliul de administratie al L'Oréal, a obtinut lansarea unei anchete preliminare la Parchetul din Nanterre, in vestul Parisului, cu privire la donatiile acordate fotografului François-Marie Banier, in varsta de 61 de ani, prieten de familie al mostenitoarei.

Banier, pe care Bettencourt il considera un fiu adoptiv, este un artist monden, un apropiat, potrivit presei, al poetului Luis Aragon, al creatorului de moda Pierre Cardin, al actritei Isabelle Adjani si al printesei Caroline de Monaco.

Bettencourt Meyers a transmis, prin avocatul sau, ca nu a depus "niciodata o plangere" impotriva mamei sale, desi, potrivit mass-mediei, cele doua femei sunt in conflict. "Este diferit, ea a apelat la justitie pentru a avea certitudinea ca o persoana cu un comportament si actiuni lipsite de scrupule nu a profitat de mama sa, beneficiind de generozitatea ei cel putin surprinzatoare", a adaugat avocatul, Olivier Metzner.

Potrivit revistei franceze Le Point, unii colaboratori ai miliardarei atesta faptul ca starea acesteia de sanatate s-a degradat si ca fotograful o influenteaza pe Bettencourt. El ar fi primit 12 tablouri ale unor pictori celebri si asigurari pe viata.

Mostenitoarea L'Oréal detine 27,5% dintre actiunile companiei, ceea ce a provocat ingrijorare in mediilor economice.

Lilianne Betencourt a dorit sa le dea asigurari si salariatilor. "A luat de multa vreme toate masurile pentru a permite companiei sa se dezvolte fara probleme, avand grija ca participarea sa sa-si pastreze un caracter strict personal", a declarat purtatorul sau de cuvant.

Lilianne Bettencourt este unica fiica a lui Eugene Schueller, fondatorul L'Oréal. Sotul sau, André Bettencourt, care a murit in 2007, a fost un prieten al presedintelui socialist François Mitterrand si ministru in mai multe guverne, in special in timpul presedintiei generalului de Gaulle.

Potrivit presei, Bettencourt acorda anual intre 20 si 40 de milioane de euro fundatiei de cercetare medicala Bettencourt-Schueller.