Cristi Puiu a castigat la Festivalul International de Film de la Cannes un premiu important atat pentru palmaresul unui regizor, cat si pentru imaginea filmului romanesc in strainatate. Filmul "Moartea Domnului Lazarescu" a fost foarte bine primit de cei 1.000 de spectatori care au asistat la premiera. Cristi Puiu ne-a declarat ca nu a avut emotii absolut deloc: "De ce as fi avut? Daca se punea problema alegerii intre un castig si o condamnare si daca nu castig sunt condamnat, atunci poate as fi avut emotii.

Selectia de la Cannes este in sine foarte importanta, premiul este asa, sa zicem, un bonus, daca iti dau un premiu bine, daca nu, este iarasi bine ca esti acolo. Este foarte greu sa fii selectionat la un astfel de festival". Regizorul roman ne-a mai spus cu umor ca s-a simtit foarte bine la Cannes, a baut multa sampanie si a mancat stridii. A fost ca o vacanta. Intors in Romania, Cristi Puiu, dupa ce mai sarbatoreste putin cu actorii din pelicula "Moartea Domnului Lazarescu", va pleca la Festivalul International de Film Transilvania. Bucurestenii trebuie sa mai astepte pana in toamna, cand filmul va intra in cinematografe. Chiar daca anul trecut proiectul lui fusese respins de CNC (Centrul National al Cinematografiei), Cristi Puiu nu are resentimente, ci doar ii pare rau ca s-a intamplat asa.

"Mi se pare firesc, pe undeva, ca oamenii, cel putin trei din membrii juriului, ii amintesc aici pe Bogdan Dumitrescu, Florin Mihailescu si Ioan Carmazan, sunt niste neprofesionisti. Oamenii aceia habar nu au sa citeasca un scenariu si din cauza asta au fost note asa de proaste". In ceea ce-l priveste pe Sergiu Nicolaescu, care obtinea anul trecut zece pe linie la concursul CNC, Cristi Puiu ne-a declarat ca nu il acuza cu nimic pe autorul filmului "Orient Express", doar ca: "Sergiu Nicolaescu este un regizor mediocru si ar fi bine sa isi ia o vacanta, asta e parerea mea. Sa mai puna mana pe o carte, sa mai vada filme. Dar el nu are nici o vina in privinta concursului CNC". Castigatorul de anul acesta al premiului "Un Certain Regard", ne-a mai marturisit ca va participa si anul viitor la Cannes daca va fi selectionat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.