La Cannes s-a vorbit despre Romania nu numai datorita lui Cristi Puiu si filmului "Moartea domnului Lazarescu", ci si gratie romancei Elina Lowensohn.
Elina interpreteaza unul dintre personajele principale ale peliculei "Orlando Vargas, o disparitie misterioasa", regizata de uruguaianul Juan Pittaluga si prezentata in cadrul festivalului la sectiunea "Saptamana internationala a criticii".

ROLUL DE LA CANNES

Elina interpreteaza rolul Alice, sotia lui Orlando Vargas, un uruguaian care este constrans de sefi sa faca o ilegalitate. Aflat sub supravegherea politiei, Orlando pare ca nu acorda o importanta prea mare pericolelor care il pandesc. Singur, fiul lui Orlando, realizeaza prin ce chinuri trece tatal sau. Intr-o buna zi, Orlando pleaca impreuna cu sotia si copilul intr-un sat din Brazilia, insa, nici nu ajung bine acolo, ca barbatul dispare. Alice va afla intr-un final adevarul despre sotul ei.

A JUCAT IN SEINFELD

Nascuta in Romania pe 11 iulie 1966, Elina Lowensohn a parasit tara la varsta de 14 ani, impreuna cu parintii (tatal inginer, mama balerina si profesoara de balet), cerand azil politic in Satele Unite. Tatal Elinei a fost inchis in timpul regimului comunist, iar mama actritei a facut timp de mai multe zile greva foamei pentru a convinge autoritatile americane sa-i acorde viza fiicei sale. Elina si-a terminat studiile la Playwrights Horizon School de la Universitatea din New York, iar azi este casatorita cu un pictor francez, fiind nevoita sa faca naveta intre Paris si New York. Cariera de actrita a inceput-o in 1990 cu doua aparitii in cunoscutul serial "Seinfeld" (unde interpreta rolul Nadia, iubita-gimnasta a lui Jerry) si mai apoi in "Lista lui Schindler" (rolul Diana Reiter) in regia lui Steven Spielberg. De asemenea, a aparut in numeroase piese de teatru montate pe Broadway, prestatiile sale fiind primite foarte bine de catre critici.

IUBITA LUI JUDE LAW

Drumul spre adevarata cinematografie i-a fost deschis de regizorul Hal Hartley care tocmai lucra la filmul "Amateur" cu Martin Donovan si Isabelle Huppert. El a vazut-o pe Elina intr-un restaurant la New York, unde romanca, desi juca in filme, isi castiga existenta lucrand pe post de chelnerita. Figura sa "foarte sexy" l-a determinat pe Hal Hartley sa-i ofere romancei un rol important (Sofia Ludens, o actrita porno) in filmul sau. In momentul de fata, Elina are peste 30 de filme la activ si numeroase aparitii in seriale pentru televiziune. Unul dintre succese a venit in 1998, cand a interpretat alaturi de Jude Law personajul principal feminin din "The Wisdom of Crocodiles".

MONICA BARLADEANU, VEDETA MARE CU ROL MIC

Daca despre romanca Elina nu s-a auzit mare lucru pe la noi, asistenta la tomograf din filmul "Moartea domnului Lazarescu", nimeni alta decat frumoasa Monica Barladeanu, si-a vazut visul cu ochii. Chiar daca rolul primit in filmul regizat de Cristi Puiu este mic, moldoveanca s-a impus in constiinta romanului ca vedeta de la Cannes. Frumoasa, iubita de un barbat cu situatie financiara infloritoare, dornica se devina actrita, Monica a reusit sa umbreasca actorii principali din pelicula premiata la Festivalul de Film de la Cannes in cadrul sectiunii "Un certain regard". Nume precum Ion Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Clara Voda, Mimi Branescu au trecut in planul secund cand a sosit vremea premierei. Monica a ramas impreuna cu iubitul ei Bobby Paunescu la Cannes pentru a se bucura de ceremonia de inmanare a trofeului castigat de pelicula regizata de Puiu.

OSCARUL NU E ATAT DE DEPARTE

Actrita Luminita Gheorgiu a venit mai devreme cu o zi in Romania, pentru ca avea de sustinut un turneu. A fost impresionata de fastul de la Cannes, dar e obisnuita, pentru ca a mai fost premiata si anul trecut. "Sunt convinsa ca filmul lui Cristi Puiu va ajunge la anul si la Palme D`or. Si, nu se stie niciodata, Oscarul nu e chiar atat de departe cum cred toti cei din cinematografia romana", ne-a declarat Luminita.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.